Legea a fost aprobată, dar va intra în vigoare la anul
În Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 154 din 9 iunie 2022, prin care producătorii agricoli sunt obligați să utilizeze aplicația web pentru a informa apicultorii referitor la tratările terenurilor agricole cu produse de uz fitosanitar. Totodată, și apicultorii trebuie să informeze producătorii agricoli despre amplasarea stupinelor în pastoral, dar și staționar.
Astfel, Codul contravențional este completat cu prevederi ce stabilesc sancționarea nerespectării prevederilor privind înregistrarea datelor referitoare la stupinele de albine în sistemul informațional cu amendă de la 24 la 35 unități convenționale, aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 40 la 70 de unități convenționale, aplicată persoanei juridice. Până la momentul de față, Codul prevedea sancționarea în cazul neînregistrăii la primărie a adresei stupinei staţionare şi a numărului familiilor de albine.
În același timp, utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților la protecţia culturilor agricole şi celor silvice fără înregistrarea prealabilă a detaliilor respective în sistemul informațional, precum și introducerea în sistemul informațional a datelor eronate se sancţionează cu amendă de la 9 la 15 unități convenționale, aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 30 la 45 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
Totodată, sunt majorate amenzile aplicate pentru încălcarea intenționată a regulilor de combatere a dăunătorilor de carantină, a agenților patogeni ai bolilor de plante: de la 18 la 30 UC, la amendă între 24-50 UC în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere amenda a crescut de la 48 la 90 UC până la 180-300 UC.
Conform datelor oficiale disponibile la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 6800 de stupine cu un număr total de 261 000 de familii de albine. Anual, din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori despre utilizarea de către producătorii agricoli a produselor de uz fitosanitar pentru tratarea și/sau prelucrarea terenurilor agricole în apropierea cărora sunt amplasate stupinele, survin nenumărate cazuri de otrăvire și/sau intoxicare în masă a albinelor, situații care provoacă daune enorme sectorului apicol, pierderile cauzate fiind estimate în mărime de 60% – 100% din efectivul de familii în cadrul unei stupine.
Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.