Egiptul a cumpărat 240000 tone de grâu românesc
Egiptul a cumpărat ieri 14 nave de grâu, dintre care 240.000 t din România, dintr-un total de 815.000 t, lucru neobișnuit mai ales la începutul campaniei. Celelalte surse sunt: Franța 350.000 t, 175.000 t sunt de origine rusă, Bulgaria pentru 50.000 t. Livrările sunt pentru august, septembrie și octombrie, scrie agrimanet.ro.
Pe scena internațională, de remarcat și achiziția de către Taiwan a 40.000 t de grâu din SUA. De asemenea, Coreea de Sud a cumpărat 136.000 t de porumb de origine sud-americană.
În Argentina, fermierii intră în grevă, alegând să nu-și vândă produsele pentru a protesta împotriva creșterii carburanților și îngrășămintelor.
În Rusia, recolta de grâu este așteptată la un nivel record, conducând la un potențial de export de peste 40 de milioane de tone, potențial care ar putea să nu fie realizat având în vedere constrângerile logistice legate de conflict.
În Franța, se observă o volatilitate ridicată a randamentelor, în funcție de amplasarea fermelor și de calitatea terenului. Impactul deficitului de apă și al temperaturilor ridicate de la începutul lunii iunie a fost și el mai mult sau mai puțin semnificativ în funcție de stadiul culturilor.
Situația este critică în Italia, cu cea mai gravă secetă pe care a trăit-o țara în ultimii 70 de ani.
În Ucraina, exporturile de cereale au scăzut cu 36,5% în iunie anul curent față de anul trecut, la doar 1,26 milioane de tone, inclusiv 122.000 de tone de grâu și 1,09 milioane de tone de porumb.
Prețurile rapiței au revenit ieri pe Euronext, încă într-un context de volatilitate extremă pentru acest produs. Uleiul de palmier este ușor în creștere în această dimineață în Kuala Lumpur, în timp ce a cunoscut o scădere de peste 20% în iunie.
Dolarul s-a întărit la 1,04560 față de euro în această dimineață, iar petrolul a fost destul de stabil în jurul valorii de 110 USD/baril.
Raportul USDA
Raportul USDA din această seară va arăta starea stocurilor trimestriale din SUA ale principalelor produse, dar și suprafețele însămânțate de fermierii americani. Analiștii Agritel anticipează o creștere a suprafeței de porumb, în detrimentul boabelor de soia, față de intențiile de plantare din 31 martie.
Prețurile cerealelor pe piața americană au scăzut ușor ieri, în timp ce boabele de soia încă găsesc sprijin în perspectiva unei revizuiri în scădere a suprafeței. Prețurile porumbului sunt ușor sub presiune, datorită ploilor așteptate în Centura Porumbului.