Cât de vulnerabilă este agicultura Moldovei la schimbările climatice?
Cât de vulnerabilă este agicultura Republicii Moldova la schimbările climatice? Răspunsul la această întrebare precum și metodele de evaluare și măsurile de adaptare la schimbările climatice au fost analizate în cadrul unui atelier de lucru sectorial organizat marți, 28 iunie, la Chișinău de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Atelierul „Evaluarea Vulnerabilității Climatice a Sectorului Agricol” a adunat împreună peste 30 de specialiști de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului și alte instituții de profil și își propune consolidarea capacităților instituționale în coordonarea procesului de adaptare la schimbările climatice ținând cont de riscurile și vulnerabilitățile climatice din sector.
„Acest atelier continuă eforturile FAO de consolidare a unui sistem alimentar rezilient în Republica Moldova, un sistem bazat pe o agricultură capabilă să răspundă la vulnerabilitățile climatice și în care măsurile de adaptare la schimbările climatice sunt incluse în politicile la nivel națonal și local, cu prioritizarea și bugetarea necesară„, a declarat în deschiderea evenimentului Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Republica Moldova. FAO va continua să susțină Republica Moldova atât cu expertiza tehnică cât și cu resurse financiare în acest sens, a subliniat Tudor Robu.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Integrarea adaptării în procesele de planificare pentru a reduce vulnerabilitatea la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol al Republicii Moldova (Ag-SAP)”.
„Măsurile de adaptare la schimbările climatice promovează o atitudine proactivăvizavi de vulnerabilități. Atunci când vorbim despre schimbările climatice, suntem obișnuiți să ne gândim la fenomenele extreme care se întâmplă deja, dar există vulnerabilități cumulative pe care le putem corecta prin măsuri de adaptare corespunzătoare. Acesta este punctul esențial în care intervenim” a menționat Ala Druță, coordonatoarea proiectului.
Proiectul este concentrat pe agricultură, un sector de importanță strategică pentru Republica Moldova, cu vulnerabilități accentuate și este parte din Planul Național de Adaptare la Schimbările Climatice care promovează includerea măsurilor de adaptare în toate sectoarele de activitate din Republica Moldova.
Potrivit evaluării capacităților individuale, instituționale și sistemice de planificare și implementare a adaptării la schimbările climatice efectuată în cadrul proiectului FAO, cunoștințele necesare privind riscurile și vulnerabilitățile ce țin de schimbările climatice sunt insuficiente , iar mecanismul de coordonare intersectorală a adaptării la schimbările climatice nu este operaționalizat. Proiectul FAO își aduce aportul în consolidarea capacităților de adaptare la schimbările climatice atât la nivel de sector, cât și la nivel local prin activități de conștientizare, informare, instruire și diseminare a cunoștințelor și practicilor din domeniu.