Care sunt efectele secundare secrete ale consumului de vin?
Vinul în toate varietățile sale oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dar, de asemenea, trebuie să fim atenți la numărul paharelor pe care le consumăm, scrie descopera.ro. Astfel, care sunt efectele secundare secrete ale consumului de vin? Resveratrolul, antioxidantul cu efect antitumoral pe care vinul roșu îl conține din plin, este una dintre substanțele recunoscute pentru efectele sale benefice supra organismului.
Cu toate acestea, ce alte ingrediente sunt regăsite în băutură și cum acționează ele asupra sănătății noastre?
1. Antioxidanți care susțin sănătatea
Vești bune pentru fanii vinului roșu: băutura face mai mult decât să vă ajute să vă relaxați și să vă eliberați de stresul unei zile grele. Este, de asemenea, plină de antioxidanți de care corpul are nevoie.
Potrivit bucătarului și nutriționistului Serena Poon, vinul roșu conține polifenoli de origine vegetală.
„Antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi dăunători, care pot provoca stresul oxidativ ce duce la îmbătrânire și boli”, spune ea. „S-a demonstrat că vinul roșu, în special, susține sănătatea inimii și prevenirea cancerului și a diabetului.”
2. Beneficii pentru inimă
În aceeași ordine de idei, antioxidanții care se găsesc în vinul roșu ajută și la sănătatea inimii. Poon indică „resveratrolul”, care a fost cercetat pe larg.
Acesta acționează pentru a preveni deteriorarea celulelor sanguine, reducând astfel colesterolul „rău” LDL și prevenind formarea cheagurilor de sânge. Aceste beneficii sunt considerate a ajuta la prevenirea bolilor coronariene, notează Poon.
3. Efecte asupra fertilității
În mod interesant, resveratrolul ar putea avea un impact și asupra fertilității masculine, potrivit lui Keith-Thomas Ayoob, profesor clinician în cadrul Departamentului de Pediatrie de la Colegiul de Medicină Albert Einstein.
„Au existat dovezi în favoarea vinului roșu și împotriva vinului roșu, concluzionând că pur și simplu nu există dovezi suficient de puternice pentru a recomanda resveratrolul pentru tratarea fertilității masculine”, explică el.
4. Vinul ar putea afecta somnul?
După cum explică Poon, în timp ce un pahar sau două de vin te-ar putea face să te simți obosit și să adormi rapid, persoanele care beau înainte de culcare se confruntă adesea cu mai multe tulburări la miezul nopții.
„Un studiu a constatat că bărbații care au băut înainte de culcare au experimentat o calitate generală slabă a somnului, dificultăți în menținerea somnului mai degrabă decât în adormire, o durată generală mai scurtă a somnului și o calitate diminuată în general”, explică ea.
5. Ați putea lua în greutate
Vinul este plin de calorii, dar nu conține proteine sau fibre. Potrivit antrenoarei pentru pierderea în greutate Stephanie Mansour, acest lucru înseamnă că nu te satură și ar putea duce chiar la foame.
Cel mai bine este să savurezi un pahar sau două de vin la cină, astfel încât să primești și toate cerințele nutriționale ale organismului.
6. Vinul ar putea declanșa o reacție alergică
Cercetătorii au descoperit că aproximativ 10% din populație este alergică la vin. Problema identificării locului de unde provine alergia ține de faptul că vinul trece prin diverse procese.
„De la proteinele din struguri la drojdii, mucegaiuri și sulfiți, există o serie de substanțe în vin care pot provoca o reacție”, spune Poon, potrivit EatThis. „Cercetătorii au constatat că cele mai frecvente reacții apar ca răspuns la sulfiți în cazul vinului alb și la pacienții cu astm și la histamină în cazul vinului roșu.”
De asemenea, alcoolul ne supune ficatul la suprasolicitare și ne crește riscul pentru anumite afecțiuni de sănătate. Acest lucru este valabil indiferent dacă este vorba de bere, lichior sau vin.