Cum să creştem popularitatea coacăzelor și agrișelor în Moldova?

Potrivit estimărilor experților, coacăzele și agrișele ocupă pozițiile a cincea și respectiv a șasea în clasamentul pomuşoarelor moldovenești în ceea ce privește suprafața totală ocupată de acestea (aproximativ 80-100 de hectare, respectiv 50-60 de hectare), ușor inferioare murelor, însă, depășind cătina și aronia. Cu toate acestea, în urmă cu 8-10 ani, în Moldova erau de câteva ori mai multe plantaţii de coacăze și agrișe, informează agravista.md.

În urmă cu încă cinci sau șapte ani, țara noastră exporta până la 65 de tone de coacăze proaspete și 15 tone de agrișe. Totuşi de ce și-au pierdut aceste pomuşoare popularitatea pe piețele interne și externe şi este oare posibil de schimbat această tendință negativă?

Specialiștii Asociației „Pomușoarele Moldovei” consideră că, în ultimul deceniu, regresul în acest segment de pomuşoare a fost cauzat de mai mulţi factori. Primul este de natură agrotehnologică: din cauza secetelor înregistrate frecvent și a tranzițiilor bruște „de la iarnă la vară”, productivitatea plantațiilor vechi, în special a coacăzelor, a scăzut brusc. Al doilea este reducerea volumelor de achiziţie de coacăze de către producătorii de sucuri, precum şi din partea populaţiei care o procura pentru conservare. Al treilea este scăderea popularității pe piața proaspătă a pomuşoarelor, în special pentru coacăze și agrișe.

Totodată, Asociația Pomușoarele Moldovei remarcă că de-a lungul ultimilor ani, asortimentul local s-a diversificat cu soiuri dulci de coacăze roșii și agrișe de calibru mare de culoare verde-gălbui şi visiniu. Deocamdată nu sunt foarte cunoscute de către populaţie, dar acest lucru poate fi eliminat prin promovare eficientă în sectorul HoReCa, dar şi degustări în cadrul festivalurilor de vară și a târgurilor de weekend.

Conform monitorizării preţurilor de către platforma EastFruit, prima recoltă de coacăze a apărut în vânzare pe piaţa internă săptămâna trecută. Prețul mediu angro este de aproximativ 45 lei/kg (2,34 USD/kg). Acesta din urmă este cu 5 lei/kg mai mare decât prețul de la începutul sezonului de anul trecut, dar în dolari nivelurile prețurilor sunt încă comparabile. Agrișele autohtone sunt comercializate pe piața moldovenească deja de  două săptămâni, iar prețul angro este de circa 45-50 lei/kg (2,34-2,60 USD/kg).