Politicienii europeni se gândesc cum să primească în continuare gaze naturale din Rusia, dar să plătească mai puțin decât acum. Prețurile mari ale gazelor îi afectează nu numai pe cei care le folosesc acasă sau în producție, scrie EuroNews.
De asemenea, acestea joacă un rol decisiv în determinarea prețului energiei electrice. Cert este că o cincime din energia electrică din UE este produsă de centrale electrice pe gaz. Prin urmare, o creștere a prețurilor la gaze implică întotdeauna o creștere a prețurilor la energie electrică.
Pe lângă creșterea prețului la gaze, creșterea prețului energiei electrice este cauzată și de alți factori. De exemplu, o scădere a producției la centralele hidroelectrice din cauza secetei.
Italia are în prezent cel mai mare preț la electricitate din Europa: 230 de euro și 5 cenți per megawatt/oră. În Franța, prețul per megawatt/oră a ajuns deja la 197 de euro în mai. Este cu 257% mai mult decât în mai 2021. În Germania, prețul în mai a fost de 177 de euro, depășind prețul de vârf de 251 de euro.
Desigur, consumatorii nu plătesc prețul întreg pentru electricitate. Ei primesc subvenții guvernamentale, profită de restricțiile guvernamentale asupra furnizorilor de energie electrică și așa mai departe.
Dar duminică, cele mai mari companii energetice din Franța, precum Engie, Total și EDF, au cerut publicului „să facă un efort imediat, colectiv și masiv” pentru a reduce consumul de energie electrică.