Gazul e scump, dar nu-i, tocmai acum, când e nevoie de el

După ce au fost anunțați că din 20 iunie nu au voie să folosească aragazul, oamenii din raionul Florești au început să caute alternative. Pentru că acum e sezonul conservelor, gospodinele din satul Roșietici au revenit la plita de vară, relatează NordNews.md.

Lucia Tocarciuc, locuitoare s. Roșieticii-Noi, r. Florești: „Mi-am adus aminte că avem plită de vară pe care o foloseam cu 30 de ani în urmă. Astăzi am hotărât să-l instalăm pentru că avem vase cu vișine pe care trebuie să le pregătim pentru iarnă. Vom pregăti tot felul de bucate. Voi pregăti totul la foc. Și mămăliga este mai bună la cuptor.”

Oamenii au fost avertizați să nu utilizeze rețeaua de gaze din cauza unor lucrări de reparație planificate pe conducta magistrală ACB și că va avea loc sistarea temporară a livrării gazelor naturale.

Lucia Tocarciuc,locuitoare s. Roșieticii-Noi, r. Florești: „Am aflat că ne vor închide gazul când am primit factura. Când m-am trezit astăzi la ora 6.00, mai întâi de toate am închis gazul de la contor.”

Majoritatea s-au conformat, așa că acum sunt nevoiți să folosească butelia de gaz sau să găsească alte alternative.

Svetlana Popescu, locuitoare s. Roșietici, r. Florești: „Am văzut în poștă acest anunț.  Am citit aici ce trebuie de făcut și m-am dus și am închis de la contor. Am cumpărat între timp o butelie de gaz foarte scumpă. Am scos din buzunar 900 de lei, la momentul de față este o sumă foarte mare fiindcă sunt șomeră, iar soțul nu are salariu foarte mare.”

„N-am stins. Noi ne-am folosit astăzi de gaz. N-am știut că trebuie să ne deconectăm, am crezut că se deconectează centralizat.  Ne-am pregătit la tema asta pentru a putea suporta condițiile care ni se propun la moment. A venit bunăoară fiica cu nepoata la mine și am rugat-o să aducă un multifierbător care se conectează la lumină. Am rolă electrică și avem butelie cu gaz afară unde facem conserve.”

Însă nu toți s-au grăbit să renunțe la aragaz.

„Văd că este, mă folosesc. Mă gândesc că încă este presiune în sistemă, de asta noi îi mai dăm drumul. Nu mi-e frică. De ce să-mi fie frică? Atunci când presiunea e mare, dar acum e în scădere. Când se va termina, voi merge și-l voi închide de la contor și gata.”

Oamenii speră că lucrările de reparație a consuctei nu vor dura mai mult.

„Noi ne-am alarmat. Balon n-am, ceea n-am, aragaz electric n-am, totul a ieșit din funcțiune. Dimineața când am pornit și am văzut că este gaz, am pus repede ceaiul, am pus un ceaun de cartofi, să facem ceva rezerve.”

„Avem și aragaz conectat la butelia de gaz, dar nu ne putem folosim pentru că pensia e mică și nu avem pe ce să cumpărăm balonul de gaz. Suntem nevoiți să așteptăm. Nici transport nu avem cu ce să-l ducem să-l încărcăm, dar nici bani nu avem.”

„Moldovatransgaz” a avertizat locuitorii din municipiul Bălți, dar și raioanele Soroca și Florești că ar putea rămâne fără gaz. Potrivit operatorului, în perioada 21-30 iunie 2022, vor avea loc lucrări de reparație pe conducta magistrală ACB.

Directorul „Bălți-Gaz” a dat asigurări că niciun consumator casnic din municipiu nu va fi deconectat de la rețea.

Ruslan Antoniuc, director SRL „Bălți-Gaz”: „Nu. Acest lucru nu ține de consumatorii casnici, asta privește doar agenții economici. De la gaz vor fi deconectați doar consumatorii mari, e vorba de 12-13 întreprinderi.”

Potrivit „Moldovatransgaz”, întreprinderea va depune tot efortul necesar pentru finalizarea lucrărilor în termenii stabiliți.