Ce folos că au cireșe, dacă n-au cui să le vândă?…

Sezonul cireșelor se încheie, iar producătorii se plâng că nu au unde să-și vândă marfa. Pentru Alexandr Porohnia din satul Sadovoe, municipiul Bălți, cireșele sunt o importantă sursă de venit. În acest an, el riscă să arunce fructele la groapa de gunoi și nici măcar nu-și va recupera investițiile, care se ridică la câteva zeci de mii de lei, relatează NordNews.md.

Agricultorul își vinde marfa doar unui singur agent economic din Bălți. Bărbatul spune că afacerea i-a fost afectată de război, pandemie și criza economică.

Alexandr Porohnia, agricultor, s. Sadovoe, mun. Bălți: Roada este foarte bună dar, din păcate nu avem piață de desfacere. Mai întâi de toate a fost pandemia, după care a început acest război.  Avem cireșe dar, nu avem unde le vinde. Toate cireșele, înainte se exportau spre Rusia, acum, toate cireșele sunt aduse la piață. La piață, vreo 30 de vânzători vând cireșe. Zilnic, vreo 500-600 de oameni aduc cireșe la piața, unde să o mai pui?  Pleci la piață și vezi doar cireșe, cireșe, cireșe, cireșe.

În contextul scumpirilor la carburanți și produse fitosanitare, cheltuielile pentru îngrijirea și întreținerea livezii s-au dublat.

Alexandr Porohnia, agricultor, s. Sadovoe, mun. Bălți ,,Până la război, o ampulă costa 6 lei, acum costă 30 lei. Să prelucrezi iarba înainte costa 250 lei, acum 480 lei. Producția o vinzi însă pe bănuți. Îmi este jale să o las așa. Am crescut-o atât de mult și să o las așa? Nu aș vrea. Înainte de pandemie, putem vindea un kg de cireșe cu 20 de lei, acum vând un kg de cireșe cu 7-8 lei. Cheltuielile sunt enorme.

Și alți agricultori din Sadovoe spun că nu au unde-și vinde marfa.

,,Uneori, stau și până la 5 și până la 6 seara. Stau de dimineață aici și nu am vândut încă mult, dar deja mi-e foame. Eu abia am vândut câteva kilograme.  Înainte mai veneau și luau, dar acum mulți copaci stau plin cu roadă și se strică tot. Dăm la găini, la rațe. Mai pe scurt, e slută treaba. Am un copac tânăr, am vândut doar două căldări de cireșe.  Foarte rău cumpără oamenii cireșe. Pentru a vinde aceste căldări, am stat o zi întreagă aici.

Unii țărani își duc marfa la Bălți, în speranța că vor avea mai mulți cumpărători.

,,Stau pe copaci și se strică pentru că nu ai unde le da. Copaci sunt mulți și nu avem unde le da, stau pe deal și se strică.  Nici nu face să creștem cireșe pentru că e puțin. Pensia e mică și nu ai cu ce se te întreții.

Un kilogram de cireșe costă în medie 10 lei. Oamenii cred că este un preț justificat.

,,Este un preț normal. E un lucru manual. Pentru a strânge un kilogram de cireșe trebuie să muncești mult.

,,Am cumpărat ultimele cireșe, jumătate kilogram cu 7 lei și 50 de bani.

Agricultorii din țara noastră speră că autoritățile vor depune efort pentru a crea mai multe piețe de desfacere, altfel, producătorii vor renunța la afacerile neprofitabile.

Alexandr Porohnia, agricultor, s. Sadovoe, mun. Bălți: ,,Vreau ca statul să se gândească la oameni. Să nu umble doar cu gențile subsuoară. Să nu lupte unul împotriva la celălalt. Să inventeze ceva ca să avem piață de desfacere.

Fermierii au organizat proteste în mai multe raioanele ale țării. Ei cer restituirea totală a accizelor la motorină, compensarea costurilor motorinei, fertilizanților și a pesticidelor, în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni.

Totodată, producătorii solicită neadmiterea deficitului pe piața de motorină și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a acesteia pănă la 1,5 lei per litru, dar și deblocarea exportului de grâu.