17 iunie – Ziua Mondială pentru Combaterea Secetei
La data de 17 Iunie, se celebrează Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării și a Secetei și cea 25-a aniversare a Convenției ONU pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD). Convenția are ca scop: ”Combaterea deşertificării şi diminuării efectelor secetei în ţările cu probleme serioase de secetă şi/sau deşertificare prin măsuri eficiente la toate nivelurile, sprijinite de cooperare internaţională şi aranjamente de parteneriat în cadrul unei abordări care este în acord cu Agenda 21 (a reuniunii de la Rio de Janeiro, 1991) cu scopul de a contribui la o dezvoltare rurală în regiunile afectate”. Republica Moldova a aderat la UNCCD în 1998. Toate acțiunile în acest an se desfășoară sub sloganul „Să dezvoltăm împreună Viitorul”. Dat fiind că dinamica terenului, a climei şi a biodiversităţii este strâns legată, UNCCD colaborează îndeaproape cu celelalte două convenţii de la Rio; Convenţia privind diversitatea biologică (CBD) şi Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), pentru a răspunde acestor provocări complexe printr-o abordare integrată şi o utilizare cât mai bună a resurselor naturale.
Seceta este una dintre cele mai devastatoare dezastre naturale în ceea ce privește pierderea de vieți omenești din cauza impactului cum ar fi eșecul pe scară largă a culturilor, incendiile forestiere și lipsa de apă. Secetele, agravate de degradarea terenurilor și de schimbările climatice, devin din ce în ce mai frecvente și mai grave, cu 29% mai mult decât în 2000, și afectează 55 de milioane de oameni în fiecare an. Până în anul 2050, secetele ar putea afecta aproximativ trei sferturi din populația lumii. Aceasta fiind o problemă globală și actuală.
Anul acesta, celebrarea globală a Zilei de Combatere a Deșertificării și a Secetei va avea loc la Madrid, Spania. Spania este vulnerabilă la secetă, din cauza deficitului de apă și efectele conexe ale schimbărilor climatice. Guvernul spaniol este în fruntea rezolvării acestor probleme și poate împărtăși cele mai bune practici. Tema pentru acest eveniment în anul 2022 este „Să depășim împreună seceta”.
Deșertificarea reprezintă degradarea terenurilor în zonele aride, semiaride și subumede uscate, ca urmare a diferiților factori, inclusiv schimbările climatice și activitățile umane. Deșertificarea nu înseamnă extinderea deșerturilor existente. Deșertificarea are loc deoarece ecosistemele uscate, care reprezintă mai mult de o treime din suprafața pământului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatare și la utilizarea nesustenabilă a terenurilor. Sărăcia, defrișările, pășunatul excesiv și practicile necorespunzătoare de irigare reduc productivitatea solului.
Pe măsură ce terenul se deteriorează și fertilitatea solului scade, zonele naturale sunt distruse și modificate. Aceasta înseamnă o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră și scăderea biodiversității. De asemenea, înseamnă reducerea zonelor naturale care ajută la prevenirea răspândirii zoonozelor precum COVID-19 și protejează împotriva evenimentelor climatice extreme, cum ar fi secetele, inundațiile, furtunile de nisip și praf. Datele sugerează că criza economică declanșată de restricțiile împotriva COVID-19 a dus la o relaxare a standardelor și reglementărilor de mediu pentru companii și industrii din unele țări care doresc o redresare economică rapidă.
Prin urmare, UNCCD face apel la toți membrii comunității globale să trateze pământul ca fiind un capital natural limitat și prețios, să acorde prioritate sănătății acestuia după pandemie și să facă eforturi intense pentru restaurarea terenurilor în timpul Deceniului ONU de restaurare a ecosistemelor. Fiecare trebuie să se implice în problema dată, deoarece toată lumea este preocupată de viitor.
Pentru informaţii mai detaliate și la fel de interesante referitor la marcarea Zilei Mondiale privind Combaterea Deşertificării și a Secetei la nivel mondial, accesaţi: https://www.un.org/en/observances/desertification-day , https://droughtland.com/
Știați că?
- Din anul 2000, numărul și durata secetelor au crescut cu 29%.
- Se estimează că 55 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați direct de secetă în fiecare an.
- Până în 2050, mai mult de trei sferturi din populația lumii ar putea fi afectată de secetă.
- Din ce în ce mai mulți oameni vor locui în zone cu deficit extrem de apă, inclusiv aproximativ unul din patru copii până în 2040 (UNICEF).
- Între anii 1900 și 2019, secetele au afectat 2,7 miliarde de oameni din întreaga lume și au provocat 11,7 milioane de decese.
Astfel, vă îndemnăm să consumăm mai atent resursele pe care pământul ni le oferă. Acțiunea fiecăruia dintre noi contează pentru sănătatea planetei și, inevitabil, pentru sănătatea noastră și a generațiilor care vin. Fiecare dintre noi trebuie să acționeze pentru ca împreună să putem face să dispară fenomenul de deșertificare.