Prețurile la cireșe au scăzut până la cele mai mici cote din ultimii 5 ani
În această săptămână, prețurile minime angro la cireșele de calitate pentru export (calibrul 26 mm +) au scăzut la 19-20 lei/kg (0,99-1,04 USD/kg). Comparativ cu anul trecut, preţurile la astfel de cireşe nu scăzuseră până la un aşa nivel. În ultimii cinci ani, prețurile la cireșe în luna iunie au fost puţin mai mici doar în 2019 și 2018, scrie agravista.md cu referire datele prezentate de analiștii de la East-Fruit.
În iunie 2021, a fost mai răcoare în țară și s-a înregistrat o cantitate mai mare de precipitaţii, fapt ce a contribuit la menţinerea unui preţ mai ridicat comparativ cu anul curent. Drept urmare, chiar și întreprinderile horticole deţinătoare de livezi intensive şi infrastructură de producție și post-recoltare dezvoltată, s-au confruntat cu problema crăpării fructelor din cauza excesului de umiditate.
În acest an, cireșele au apărut pe piața locală cu aproape o săptămână mai devreme decât anul trecut. Condițiile meteorologice din perioada de recoltare a cireșelor sunt încă bune, calitatea produsului nu are de suferit și, în general, este apreciată de comercianți ca fiind destul de ridicată.
Cu toate acestea, nivelul prețurilor la cireșe de calitate pentru export timp de aproape două săptămâni a fost supus unei presiuni puternice din cauza dificultăților de transport și logistică: creșterea prețurilor la serviciile companiilor de transport și cozile de mai mulți kilometri de camioane la granița moldo-română. În același timp, oferta de cireșe a fost una semnificativă pentru piața internă. Din aceste motive, prețurile angro, chiar și la cireșele de calibru mare, au scăzut mult mai rapid comparativ cu anul trecut.
Totodată, începând cu mijlocul acestei săptămâni, situația a început să se schimbe treptat. Miercuri, punctul de control vamal comun moldo-român anunțat anterior la punctul de control Leușeni-Albiţa aşa şi nu a apărut. Cu toate acestea, traficul transfrontalier în acest moment s-a fluidizat și procesul a devenit mai facil – de la aproximativ 150 la 400 de camioane pe zi. Acest lucru a fost posibil datorită unei concentrări mai mari a personalului la departamentele vamale, atât din partea ţării noastre, cât și din partea României. În plus, au fost ajustate traseele de trecere a frontierei pentru vehiculele încărcate și goale.
Prin urmare, perioada de transportare a cireșelor moldovenești către piața rusă s-a redus. În plus, fructele moldovenești ajung deja în volum tot mai mare pe piața UE. Având în vedere acest lucru, putem presupune că în curând prețurile angro la cireșe în Moldova se vor stabiliza sau chiar vor începe să crească.