O fostă stână de oi şi capre din Criuleni, cu datorii de 100 milioane
La finele anului trecut, soldul datoriei la stat a beneficiarilor recreditați constituia uriaşa sumă de 7,04 miliarde lei, dintre care 295,9 milioane lei sunt cu termen de achitare expirat, arată raportul auditului conformității asupra managementului datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat în anul 2021, efectuat de Curtea de Conturi.
În comparație cu 2020, datoria beneficiarilor recreditați a crescut cu 1,52 miliarde lei (+27,5%), inclusiv cea cu termen de achitare expirat – cu 32,4 milioane lei (+12,3%). În acest sens auditul denotă menținerea în continuare a prezenței riscurilor financiare sporite de neîncasare a datoriilor cu termenul de achitare expirat, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Șapte miliarde de lei, ajunse pe spinarea bugetului
Ponderea cea mai mare în totalul datoriei aferente împrumuturilor recreditate revine datoriilor acumulate de beneficiarii recreditați prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGP AE) și constituie 4,23 miliarde lei (60,1%), din care 11,8 milioane lei sunt cu termen de achitare expirat (câteva vinării și Investprivatbank).
Suma datoriilor acumulate de beneficiarii recreditați prin intermediul Ministerului Finanțelor constituie 2,81 miliarde lei (39,9%), din care cu termen de achitare expirat – 284,1 milioane lei.
Auditorii constată că, deși OGP AE deține ponderea majoră în procesul de recreditare (60,1%), cele mai mari datorii cu termen de achitare expirat sunt înregistrate după beneficiarii recreditați prin intermediul MF, „situație care ne vorbește despre faptul că recreditarea efectuată prin intermediul instituțiilor financiare participante este mai eficientă, determină rambursarea în termen a datoriilor de către beneficiarii recreditați și nu implică riscuri suplimentare pentru bugetul de stat”.
O stână de oi are datorii expirate la stat de 100 milioane lei
Cea mai mare datorie cu termenul de achitare expirat revine SA Becon-Basarabia din Cimişeni, Criuleni, întreprindere specializată în creşterea ovinelor şi caprinelor – circa 100 milioane lei.
Datele publice arată că SA Becon-Basarabia şi-a încetat activitatea de producere încă în decembrie 1999, iar cea mai mare parte din bunurile materiale ale întreprinderii au fost sechestrate şi vândute de Fiscul din Criuleni. Din martie 2007, adică deja de 15 ani, întreprinderea este în proces de insolvabilitate.
Printre datornicii cu datorii expirate se numără întreprinderile de stat Moldtranselectro – cu 66 milioane lei şi Calea Ferată din Moldova – cu 45,5 milioane lei, SRL Resursele Moldovei – 19 milioane lei şi întreprinderea CPC Bender cu nouă milioane lei. Ultima lipseşte în registrul de stat al întreprinderilor şi organizaţiilor, susţine Curtea de Conturi.
Consiliul raional Soroca, cu datorii expirate de 4 milioane lei
Potrivit Curţii de Conturi, din suma totală a datoriilor cu termenul de achitare expirat aferentă mijloacelor recreditate:
• 50,9% (150,6 milioane lei) constituie datoria a 12 întreprinderi, care se află în proces de insolvabilitate conform Legii insolvabilității;
• 25,0% (73,9 milioane lei) constituie datoria a 5 întreprinderi potențial falite;
• 19,0% (56,1 milioane lei) constituie datoria a 6 întreprinderi, care activează în regim ordinar;
• 3,3% (9,9 milioane lei) constituie datoria a 2 întreprinderi, care lipsesc din Registrul de stat al persoanelor juridice, datorie care este imposibil de recuperat;
• 1,3% (4,0 milioane lei) constituie datoria Consiliului raional Soroca, în cadrul Proiectului regional de îmbunătățire și extindere a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare a raionului Soroca, implementat din împrumutul oferit de BERD;
• 0,5% (1,4 milioane lei) constituie datoria înregistrată de Investprivatbank, bancă falită.
„Pentru recuperarea datoriilor expirate, Ministerul Finanţelor, prin intermediul Serviciului Fiscal de Stat, aplică măsuri de executare silită față de beneficiarii recreditați care dețin arierate pe împrumuturile recreditate”, se arată în raport. Doar că, anul trecut, au fost recuperate la bugetul de stat doar 900.000 lei, ceea ce constituie mai puţin de 0,3% din datoria cu termen expirat.