În primele patru luni ale acestui an, moldovenii au luat credite de la bănci și instituții nebancare în sumă de aproape 1,3 miliarde de lei. Astfel, volumul creditelor a ajuns la 33 de miliarde de lei. În 2021 acesta a fost de 31,7 miliarde de lei, iar în 2020 – de puțin peste 23 miliarde de lei.
Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță spune că în 2021 a fost înregistrată o creștere a volumului de credite, în special din sectorul bancar, iar în prezent este înregistrată o pauză, în special în sectorul nebancar, care înregistrează o stagnare a creditelor acordate.
Ioniță a declarat că în baza unui sondaj realizat în luna mai de către IDIS „Viitorul”, s-a constatat că în luna mai 2022, gradul de îndatorare al persoanelor fizice a fost mai mic, decât a fost în luna decembrie 2021.
„Astăzi, numărul persoanelor care spun că au datorii a scăzut. Însă, dacă anul trecut numărul celor care aveau împrumuturi din cel puțin două surse era mai mic, acum numărul acestora a crescut semnificativ. Avem mai puțini oameni care au datorii, dar cei cu multe datorii sunt mai mulți”, a comentat economistul.
Veaceslav Ioniță a mai specificat faptul că potrivit datelor sondajului din luna mai, în prezent avem o înrăutățire a situației celor care au împrumuturi și nu le pot întoarce, înregistrând restanțe.
„Situația s-a înrăutățit. Nu cu mult, dar, în opinia noastră, în prezent, din cauza crizei, asistăm la situația în care oamenii se tem să ia împrumut, iar cei care au împrumuturi, din păcate au probleme mari la întoarcerea lor”, a declarat Veaceslav Ioniță.