Comunitatea internațională se confruntă cu o provocare uriașă: cum să transporte 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina? Timpul se scurge, iar foametea amenință mai multe regiuni ale lumii.
Ucraina, numită uneori coșul de pâine al Europei, este un exportator major de grâu, porumb, orz și ulei de floarea soarelui, produse alimentare esențiale pentru multe țări în curs de dezvoltare.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Kievul putea exporta până la 6 milioane de tone de cereale pe lună. Majoritatea acestor livrări au trecut prin portul Odesa. Dar accesul la Marea Neagră este acum total limitat de prezența navelor rusești care blochează astfel principala rută comercială a Ucrainei.
Exporturile țării au scăzut dramatic, iar capacitatea de stocare se apropie de maxim. Aceste perturbări au determinat prețurile alimentelor să ajungă la niveluri record și au slăbit și mai mult țările cu venituri mici.
Uniunea Europeană și Statele Unite, în coordonare cu Națiunile Unite, lucrează în prezent la planuri pentru a permite livrarea a 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina până la sfârșitul lunii iulie și pentru a putea elibera spațiu pentru recolta din această vară.
Cele patru opțiuni de pe masă trec fie prin Odesa, România, Polonia sau Belarus. Dar toate prezintă riscuri semnificative de securitate și implică o logistică complexă.