Care sunt perspectivele exportului de cireșe în sezonul 2022?

Sezonul recoltării în masă a cireșelor este aproape, însă, în acest an, din cauza conflictului militar din Ucraina, producătorii sunt în dilemă referitor la piața de desfacere din acest an.

Marea majoritate a cireșelor produse în Moldova se comercializează anume pe piața din Rusia. Însă, odată cu închiderea frontierei dintre Ucraina și Rusia, pentru a ajunge pe piața din Federația Rusă este necesar de a ocoli Ucraina pentru a nimeri la punctul final de vânzare.

Pentru a păstra calitatea, tranzitul cireșelor răcite în prealabil nu trebuie să depășească cinci-șase zile, însă transportul în condițiile actuale poate sa dureze și două săptămâni. Astfel, se creează un obstacol unde exportatorii de cireșe nu sunt siguri că fructele pot ajunge la destinație în stare bună pentru a fi comercializate.

Perspectivele exportului de cireșe moldovenești au fost discutate în cadrul unei mese rotunde virtuale dintre Moldova Fruct, membrii asociației – producători de cireșe și echipa proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Astfel, ei au menționat că deocamdată au cerere din partea partenerilor din țări ca Polonia și Belarus. Totodată, cerere sporită va fi mai aproape de începutul culesului. Producătorii își pun speranțe și în piața locală. Însă, speră să livreze cireșe în țări ca România, Cehia, Germania și Țările Baltice.

Membrii prezenți la discuția au manifestat interes pentru a-și diversifica opțiunile de ambalaj. Astfel, s-a decis că în perioada următoare, în parteneriat cu furnizorii de ambalaje să se lucreze asupra modelelor de cutii de carton cu celule închise de două și cinci kilograme, în principal pentru comerțul cu amănuntul, dar și pentru a testa utilizarea pungilor cu atmosferă modificată.

Cireșele din Moldova au potențial enorm pe piețele din UE și Asia, însă trebuie respectat cu strictețe lanțul frigului și ambalarea corespunzătoare.