Depozitarea corecta a cartofilor. Reguli de urmat pentru păstrare

Recoltarea cartofilor poate incepe chiar din luna iunie, atunci cand sunt culese recoltele infiintate timpuriu, scrie stiriagricole.ro.

Indiferent de productia obtinuta, orice cultivator trebuie sa gaseasca solutia optima de depozitare a tuberculilor, pentru o perioada scurta sau lunga, in functie de ritmul in care acestia vor fi valorificati sau consumati.

Fiind legume cu un continut ridicat de apa, cartofii sunt predispusi unui numar mare de boli atunci cand sunt depozitati, asa ca este important sa fie luate toate masurile, pentru a ne asigura ca acestia vor fi pastrati intr-un mod optim.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre regulile ce trebuie urmate pentru depozitarea optima a cartofilor si despre potentialele riscuri pe care o depozitare necorespunzatoare le poate avea.

Principalele boli de „pastrare” ale cartofilor

Dupa cum spuneam, cartofii pot dezvolta anumite boli specifice, atunci cand nu sunt depozitati corespunzator, boli care se pot transmite la toti tuberculii, distrugandu-i in totalite.

Una dintre aceste boli este putregaiul umed al tuberculilor, care se manifesta si se raspandeste cu preponderenta in spatiile foarte umede. Un cartof infestat va prezenta o coloratie roz-violacee la suprafata, care se va extinde spre interiorul legumei, pana in punctul in care aceasta nu va mai putea fi consumata.

O alta boala este putregaiul uscat al tuberculilor, care se manifesta atunci cand cartofii sunt lasati in locuri neaerisite, cu o umiditate mare. In cazul acestei boli, cartofii vor dezvolta pete de culoare bruna. In urma extinderii bolii, pulpa cartofilor se va descompune si va capata o textura tare si sfaramicioasa. Si in acest caz, tuberculii nu mai pot fi consumati.

Cu toate ca aceste boli pot fi destul de pagubitoare, activitatea de recoltare si plantare cartofi poate fi una profitabila, atat timp cat sunt indeplinite regulile de pastrare si depozitare a acestora.

Reguli de urmat inainte de depozitare

Fiind depozitati pentru perioade care pot depasi cateva luni, cartofii sunt predispusi la dezvoltarea unor boli specifice. Totusi, tuberculii au anumite elemente de protectie, care sa previna imbolnavirea. Unul dintre acestea este coaja groasa, care contribuie la protejarea legumei de microorganismele care l-ar putea compromite.

Mai mult, imediat sub stratul de coaja, cartoful contine o substanta numita solanina, care are rolul de a vindeca eventualele rani aparute la nivelul suprafetei si de a contracara anumite boli.

Totusi, gradul de rezistenta a cartofului este influentat de o serie de decizii, pe care fermierul trebuie sa le ia si care depind atat de cand se recolteaza cartofii si cum sunt gestionati tuberculii imediat dupa culegere.

In primul rand, este esential ca tuberculii sa nu fie stransi imediat dupa recoltare ci lasati expusi la soare pentru circa 6-7 ore dupa culegere. Expunerea la lumina solara le va creste acestora gradul de rezistenta si ii va face mai putin predispusi la boli.

In al doilea rand, este important ca tuberculii sa fie sortati corespunzator si sa fie eliminata orice leguma care prezinta rani sau semne care pot indica o potentiala infectie. Cartofii mici, subdezvoltati, sau cei care prezinta semne ale unor boli pot fi depozitati separat, spre a fi folositi ca hrana pentru animale.

Depozitarea cartofilor

In ceea ce priveste depozitarea propriu-zisa, spatiile de depozitare pentru cartofii de consum trebuie sa aiba o temperatura ambientala de circa 3-4 grade Celsius. In cazul unor temperaturi crescute, cartofii se vor deshidrata si pot incolti, iar in cazul unor temperaturi de sub 0 grade, acestia vor ingheta.

Este important ca tuberculii sa fie pastrati intr-un loc ferit de razele soarelui, intrucat expunerea prelungita la lumina poate determina inverzirea sau incoltirea lor.

Si aerisirea tuberculilor este importanta. Pentru asigurarea unei ventilatii optime, cartofii trebuie pusi in cutii din scanduri, cu o distanta intre scanduri de cel putin 2 cm. Mai mult, este necesar ca spatiul de depozitare sa aiba si un geam de aerisire, care trebuie lasat deschis in timpul zilei pentru circa 4-5 ore.