STUDIU/Cum modifică schimbările climatice modul în care dormim
- Un nou studiu publicat în revista One Earth de cercetători din Danemarca și Germania afirmă că temperaturile în creștere afectează negativ odihna nocturnă la nivel global.
- Cercetătorii au folosit date de la brățările de monitorizare a somnului de la 47.000 de adulți între 2015 și 2017 din 68 de țări.
- Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că oamenii dorm mai mult atunci când temperatura exterioară este sub 10°C. Peste acest prag, probabilitatea de a dormi crește.
Multe studii privind impactul schimbărilor climatice se concentrează asupra evenimentelor extreme, cum ar fi uraganele sau inundațiile, scrie alephnews.ro cu trimitere la BBC.
Dar încălzirea globală afectează deja o acțiune zilnică și vitală pentru sănătate: somnul.
Un nou studiu publicat în revista One Earth de cercetători din Danemarca și Germania afirmă că temperaturile în creștere afectează negativ odihna nocturnă la nivel global.
„Studiul nostru prezintă prima dovadă la scară planetară că temperaturile mai ridicate decât media afectează somnul uman”, a declarat Kelton Minor, cercetător la Universitatea din Copenhaga și autorul principal al studiului.
Cât de mult somn se pierde
Cercetătorii au folosit date de la brățările de monitorizare a somnului de la 47.000 de adulți între 2015 și 2017 din 68 de țări.
Cercetătorii spun că, până la sfârșitul secolului, temperaturile suboptime ne-ar putea face să pierdem în medie între 50 și 58 de ore de somn pe an.
Minor subliniază însă că impactul schimbărilor climatice asupra somnului este deja o realitate.
Oamenii pierd deja o medie de 44 de ore de somn în fiecare an.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că oamenii dorm mai mult atunci când temperatura exterioară este sub 10°C. Peste acest prag, probabilitatea de a dormi crește.
Peste acest prag, este mai probabil ca oamenii să doarmă mai puțin de șapte ore.
Iar atunci când temperatura exterioară depășește 30 °C, oamenii pierd în medie aproximativ 15 minute de somn pe noapte.
Deși aceasta poate părea o pierdere minoră, ea poate apărea în etapa de somn profund și odihnitor numit somn cu unde lente, a cărui primă fază durează aproximativ o oră.
Ce grupuri sunt cele mai afectate
Impactul temperaturii asupra somnului crește odată cu vârsta. Persoanele de peste 70 de ani pierd aproximativ 30 de minute în loc de 15 la o temperatură similară. Femeile sunt, de asemenea, mai afectate.
Studiul notează că „în condiții identice, temperatura corpului central al femeilor scade mai devreme în timpul nopții în comparație cu cea a bărbaților, expunându-le probabil pe femei la temperaturi ambientale mai ridicate în jurul orei obișnuite de început a somnului”.
„S-a demonstrat, de asemenea, că femeile au o grosime mai mare a grăsimii subcutanate, ceea ce ar putea afecta pierderea de căldură nocturnă.”
Pe de altă parte, persoanele din țările cu venituri mici și mijlocii suferă un impact asupra somnului de aproximativ trei ori mai mare decât cele din țările cu venituri ridicate.
Prevalența mai mare a aerului condiționat în țările dezvoltate ar putea juca un rol cheie, dar cercetătorii au declarat că nu au putut cuantifica importanța acestuia, deoarece nu au avut date privind accesul la aer condiționat în rândul participanților la studiu.
Lipsa somnului ne afectează nu numai sănătatea, ci și performanțele cognitive, potrivit unor cercetări anterioare.
Un studiu realizat de José Guillermo Cedeño Laurent și colegii săi de la Universitatea Harvard a măsurat impactul unui val de căldură din 2016 asupra studenților.
Studenții care au dormit în dormitoare mai noi, cu aer condiționat, au avut rezultate mai bune la testele cognitive în zilele următoare decât cei care au locuit în clădiri mai vechi, mai puțin adaptate la creșterea temperaturii.
Temperatura corpului
Se știe de mult timp că zilele caniculare cresc numărul deceselor și al spitalizărilor, dar mecanismele biologice care stau la baza acestor efecte nu sunt încă bine cunoscute.
„Corpurile noastre sunt foarte bine adaptate pentru a menține o temperatură corporală stabilă, lucru de care depinde viața noastră”, spune Minor.
„Cu toate acestea, în fiecare noapte, ele fac ceva remarcabil fără ca majoritatea dintre noi să știe acest lucru în mod conștient: eliberează căldura din miezul nostru în mediul înconjurător prin dilatarea vaselor de sânge și prin creșterea fluxului sanguin către mâini și picioare” , a adăugat Minor.
Minor adaugă că, pentru ca organismul nostru să transfere căldură, mediul înconjurător trebuie să fie mai rece decât noi.
Cercetătorii au constatat că oamenii nu și-au schimbat comportamentul zilnic pentru a face față lipsei de somn, cum ar fi să tragă un pui de somn.
Autorii noului studiu consideră că, din cauza impactului inegal asupra somnului la diferite populații, viitoarele cercetări ar trebui să acorde o atenție specială populațiilor cele mai vulnerabile, în special celor care locuiesc în cele mai calde și mai sărace regiuni ale lumii.
Minor remarcă faptul că impactul temperaturii asupra somnului ar trebui inclus în mai multe studii privind posibilele consecințe ale încălzirii globale.