Serghei Lavrov: Rusia va asigura trecerea navelor cu cereale

Forțele navale ruse vor garanta trecerea navelor încărcate cu cereale prin Marea Mediterană, atât timp cât Ucraina va îndepărta minele din apele sale de coastă, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie digi24.ro cu trimitere la CNN.

„Este esențial ca reprezentanții ucraineni să curețe apele de coastă de mine”, a precizat Lavrov la o conferință de presă în timpul unei vizite în Bahrain.

„Dacă această problemă va fi rezolvată… apoi în largul mării, forțele navale ruse vor asigura trecerea nestingherită a acestor nave către Marea Mediterană și mai departe către destinațiile lor”, a adăugat Lavrov.

Șeful diplomației de la Moscova a continuat, spunând că „tot ceea ce depinde de [Rusia] este garantat”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a perturbat aprovizionarea cu cereale care provin Ucraina. Exportul de cereale ucrainene, în special, a fost grav împiedicat, ceea ce a contribuit la creșterea insecurității alimentare la nivel mondial, deoarece Kievul este un exportator agricol important.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în prezent blocate, deoarece Rusia continuă să blocheze principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov, calificând situația drept o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală.

Kremlinul a respins în mod repetat acuzațiile că ar fi blocat aprovizionarea cu cereale din Ucraina și a acuzat Occidentul, la rândul său, că a provocat criza.

Luni, Vladimir Putin l-a asigurat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o cei doi lideri, că „partea rusă este pregătită să faciliteze tranzitul maritim neîngrădit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Forțele ucrainene au minat apele din apropierea porturilor lor pentru a contracara orice încercare de apropiere pe mare. Unele mine marine au ajuns în derivă în apele turcești.

Rusia a declarat în mod repetat în ultimele zile că ar putea contribui la depășirea îngrijorărilor legate de o criză alimentară în schimbul ridicării sancțiunilor declanșate de ofensiva sa în Ucraina.

În timpul întâlnirii cu Erdogan, Putin a reafirmat că Rusia ar putea „exporta cantități mari de îngrășăminte și produse agricole dacă sancțiunile antirusești ar fi anulate”, potrivit Kremlinului.

Turcia, care împarte Marea Neagră cu Rusia, a încercat să mențină relații bune cu Moscova, în timp ce a vândut drone militare Ucrainei.