Problema care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni la ora actuală este creșterea galopantă a prețurilor la mărfuri și servicii.
Despre starea de lucruri, acțiunile întreprinse și soluțiile de viitor au discutat participanții la dezbaterea publică, organizată de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan, expertul permanent al proiectului: „Spre deosebire de prețuri, inflația este o creștere constantă a nivelului general al prețurile bunurilor și serviciilor. În același timp prețurile pentru unele produse pot crește, iar pentru altele pot descrește. Per ansamblu obținem ceea ce se numește inflație.”
Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba a reamintit că în prezent se atestă un nivel record al inflației – 27%, un indiciu care plasează Republica Moldova pe locul doi, după Turcia, privind rata inflației. În opinia sa, unul dintre motive ține de acțiunile Băncii Naționale, care fie a ezitat pe alocuri, fie a adoptat decizii întârziate sau insuficiente.
Totodată, de vină sunt și cetățenii, a declarat Alaiba.
Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe: „Oamenii intră într-o panică și mai mare și merg la magazin și cumpără produse alimentare în plus, deoarece li s-a spus la televizor că prețurile o să crească și mai schimbă restul banilor în euro sau dolari și asta doar alimentează în continuare inflația. Acest nivel de 27% este din cauza panicii, care pe alocuri a fost insuflată de o comunicare de nu tocmai reușită a Băncii Naționale.”
Potrivit deputatului, inflația a fost determinată și de factorul extern, care este mult mai grav.
Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe: „Comerțul extern, atât importurile, cât și exporturile, trec prin schimbări extrem de dureroase. Or, Republica Moldova depindea foarte mult de Portul Odessa, care este închis. Ruta terestră, care se îndrepta spre Rusia, Belarus, este compromisă, pentru că este război, iar unica rută e prin România. Asta înseamnă un ambuteiaj prin portul Constanța. Asta se traduce în prețuri, care justificat sunt în creștere la unele produse de import.”
Vicepreședintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Petru Burduja a declarat că unele prevederi generau o instabilitate pentru mediul de afaceri, în primul rând, dar și pentru cetățenii de rând. În opinia sa, responsabilitatea nu-i aparține doar Băncii Naționale, ci și Ministerului Finanțelor și Guvernului, care trebuie să vină cu politici.
Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei Economie, Buget și Finanțe: „În linii generale, astăzi, este absolut necesar intervenția Guvernului în reglarea mecanismului dintre cerere și ofertă, reglarea capacității de consum și găsirea oportunităților de micșorare a cheltuielilor de viață pentru cetățeanul simplu.”
Cele mai mari valori ale inflației în istoria Republicii Moldova au fost atinse în decembrie 1993, când aceasta a ajuns la nivelul de 27,05%. În septembrie 1999, rata anuală a inflației a fost de 52,6%. Din 2000 încoace, inflația anuală nu a depășit pragul de 17,2%.