Seceta din Sud-Estul Moldovei ar putea duce la o criză alimentară

Din cauza secetei din Sud-estul Moldovei, agricultorii bat alarma. Fermierii din raionul Ștefan Vodă semnalează lipsa umidității în sol și au temeri că la toamnă Moldova s-ar putea confrunta cu o criză alimentară. Lanurile de grâu sunt practic îngălbenite, iar porumbul s-a stopat din creștere. Ion Odagiu din satul Răscăieți a semănat anul acesta grâu pe o suprafață de 100 de hectare. Bărbatul afirmă că după ce a investit de trei ori mai mult la hectar față de anul trecut, în urma majorării prețurilor și lipsa ploilor, la sfârșit de mai grâul arată dezastruos, transmite Căușeni TV.

Ion Odagiu, agricultor, s. Răscăieți r. Ștefan Vodă: „E uscată rădăcina, grâul nu are posibilitatea să se dezvolte. A crescut maxim cum a putut, aici trebuie cantități mari de apă ca să crească grâul. Probabilitate foarte mică ca să se schimbe ceva. Nu cred să fie ceva schimbări chiar dacă o să fie ploi.”

Sud-estul Moldovei s-ar putea confrunta cu o secetă similară anului 2020. Fermierii spun că lipsa ploilor și a sistemelor de irigare le oferă prognoze mai mult decât sumbre pentru acest an.

Ion Odagiu, agricultor, s. Răscăieți r. Ștefan Vodă: „De obicei, noi la mijlocul lunii iunie deja recoltam grâul. Seceta din toamnă tot l-a afectat și dacă nu a avut precipitații nu a fost posibil să se dezvolte.”

Această situație ar putea afecta și cetățenii. Pe de o parte la toamnă prețul cerealelor ar putea crește semnificativ, pe de altă parte oamenii care își dau pământul în arendă nu vor putea fi remunerați.

Ion Odagiu, agricultor, s. Răscăieți r. Ștefan Vodă: „Nu o să avem cu ce să le achităm arenda. O să fie ca și în anul 2020, când am avut probleme considerabile. Dacă o să fie ploi poate o să avem o tonă la hectar, dacă nu, o să fie mai puțin.”

Și pe câmpurile lui Andrei Dînga situația nu este mai bună. De doi ani tot bate alarma, doar că nimeni nu-l aude.

Andrei Dînga, agricultor, r. Ștefan Vodă: „Practic avem un deja vu din 2020. Deja au trecut doi ani, iar statul nu s-a mai implicat în sistemul de irigare. Nu s-au mai trasnferat stațiile de irigare de la ASP la Asociația Utilizatorilor de Apă din aceste două raioane. Noi suntem într-o continuă așteptare și eu nu mai înțeleg ce mai trebuie să facem ca să se miște lucrurile în această țară.”

Bărbatul afirmă că lipsa apei in sol deja a început a afecta și culturile de toamnă precum floarea soarelui și porumbul.

Andrei Dînga, agricultor, r. Ștefan Vodă: „În această zonă porumbul este foarte mic. Pe alocuri nici nu a ieșit deoarece probabil a nimerit într-un strat mai uscat și nu a încolțit.”

În total în raionul Ștefan Vodă cu grâu de toamnă au fost semănate 16.700 de hectare, 2.600 cu orz și peste 2.000 de hectare cu rapiță.