Experții susțin că prețul la cireșele timpurii este exagerat

Săptămâna trecută, în comerțul cu amănuntul din țară au apărut primele cireșe autohtone. Acestea sunt dulci şi de un calibru de maxim 15 mm. Majoritatea comercianților sunt gospodăriile și fermele mici, care își vând marfa prin piețele în aer liber din Capitală, scriu analiștii de la „East-Fruit”.

Prețurile angro încă nu s-au stabilizat la un anumit nivel, costul fructelor variind între 100 și 250 de lei pentru un kilogram. Anul trecut, prețul maxim pentru acestea nu a depășit 220 de lei.

Potrivit experților, în aproximativ două săptămâni, prețurile angro la cireșele timpurii se vor stabiliza în intervalul 60-70 lei pentru un kilogram.

Analizând datele din ultimii ani, prețul de vânzare cu amănuntul la primele cireșe locale a fost practic egal cu cel pentru primele căpșuni moldovenești. Totodată, cu cât fructele au apărut mai devreme pe piață, cu atât prețurile erau mai mari.

Potrivit experților din cadrul asociațiilor de producători agricoli, nivelul actual al prețurilor la cireșele timpurii este unul exagerat, având în vedere faptul că cireșele spaniole sortate și ambalate sunt oferite pe piețele angro și cu amănuntul la un preț de circa 140 de lei per kilogram.

În buticurile din Chișinău au apărut recent cireșe dulci, sortate și de calibru mare (20-25 mm), probabil turcești, la un preț de vânzare cu amănuntul de 200-250 de lei kilogramul.