20 mai – Ziua Mondială a Biodiversității
Pentru a sărbători cel mai bine Ziua Mondială a Biodiversității (instituită de Organizația Națiunilor Unite la 22 mai 1993, pentru a aminti adoptarea Convenției privind diversitatea biologică, care a avut loc exact un an mai devreme), pornim de la semnificația cuvântului însuși.
Ce este biodiversitatea
Conform definiției unora dintre cele mai răspândite dicționare, varietateae organismelor vii dintr-o singură specie, din specii diferite și din ecosisteme constituie biodiversitatea: este un sistem foarte bogat și delicat de care depinde echilibrul dinamic al biosferei și care e capabil să guverneze ciclurile biogeochemice și să stabilizeze climatul.
În prezent, numărul speciilor raportate este în jur de 1,75 milioane, în timp ce valoarea celor estimate variază de la 3,63 la peste 111 milioane. O varietate incredibilă de organisme, ființe minuscule, plante, animale și ecosisteme, toate legate între ele, toate indispensabile.
Și noi facem parte din biodiversitate și profităm de serviciile pe care ni le oferă: datorită biodiversității, Natura este capabilă să ne ofere alimente, apă, energie și resurse pentru viața noastră de zi cu zi.
De ce sărbătorim Ziua Mondială a Biodiversității
Sărbătoarea acestei zile înseamnă să respectăm moștenirea naturală a Pământului, pe cât de neexplorat, pe atât de amenințat și pus la încercare, prin schimbările climatice, invazia speciilor „străine”, pierderea habitatelor datorate defrișărilor și consumului nesustenabil.
Aceasta înseamnă, în același timp, recunoașterea consecințelor pierderii biodiversității asupra vieții planetei și a omului.
Cu toate acestea, se întâmplă multe lucruri bune, de exemplu, pe baza celor mai recente date de la Coldiretti, cu privire la numeroasele plante care au dispărut în ultimii 100 de ani, Italia a reușit să păstreze (sau chiar să înceapă să cultive / să reproducă) unele specii indigene.
Și numai datorită unor crescători deosebit de sensibili și coezivi, 130 de rase nu s-au stins, inclusiv măgarul Romagna, capra Girgentana cu coarne lungi și găina Polverara, dar și perele de pepene verde, jujubele și arborele căpșun.
Ce este biodiversitatea?
Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. În aceeași măsură, înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă.
Antropizarea excesivă a mediului natural, pentru a fi prielnic doar vieții oamenilor, creează dezechilibre evidente în natură. Din acest motiv, de Ziua Internațională a Biodiversității, au loc evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea și educarea oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.
Cum te poți implica
• Respectă regulile de vizitarea ale ariilor protejate. Aceste reglementări sunt menite să nu deranjeze fauna și flora, sau să protejeze anumite rezervații științifice sau locuri importante din punct de vedere al biodiversității;
• Discută întotdeauna cu cei din administrația ariei protejate pe care o vizitezi dacă vrei să afli mai multe informații despre locul respectiv;
• Respectă natura și nu arunca gunoaie, nu face focul acolo unde nu este permis, nu te abate dincolo de potecile marcate acolo unde este interzis și nu culege flori sau plante, acestea nu vor rezista mult dacă le scoți din habitatul lor natural. Cel mai bine este să te bucuri de natură acolo unde o găsești;
• Nu speria animalele sălbatice, nu le invada teritoriile de reproducere sau de cuibărit și nu le oferi hrană. Un animal sălbatic care începe să depindă de om, va avea de cele mai multe ori o soartă nefericită.