Guvernatorul Băncii Angliei: „prețuri „apocaliptice” la alimente”
Guvernatorul Băncii centrale a Angliei a avertizat că vor exista prețuri „apocaliptice” la alimente și că se simte „neajutorat” în contextul inflației în creștere, potrivit Sky News.
Andrew Bailey a respins criticii care spun că Banca Angliei a acționat prea lent pentru a gestiona inflația, dând vina pentru „o situație proastă” pe impactul războiului din Ucraina și a Covid-19.
„A existat o serie de șocuri la furnizare iar cel mai recent a fost impactul războiului, invazia Rusiei în Ucraina”, a spus acesta.
„Nu putem prezice lucruri precum războaiele – nu este în puterea nimănui. Nu cred că am fi putut face ceva diferit. Nu am putut previziona un război cu Ucraina. Mai există de asemenea încă o etapă a Covid, cu situația din China, care pare să afecteze țara mai serios”, a mai spus guvernatorul.
El a precizat că războiul din Ucraina a ridicat prețurile la energie, care este cel mai mare motor al inflației – în vreme ce carantina din Shanghai a exacerbat creșterile costurilor la bunuri datorită efectului asupra lanțurilor de aprovizionare.
Indexul prețurilor de consum care măsoară inflația a ajuns la 7% în Marea Britanie, în martie, și este așteptat să treacă de 10% în cursul anului.
Bailey a afirmat că prețurile în creștere la alimente sunt o mare îngrijorare pentru banca centrală, în contextul în care Ucraina se chinuie să exporte grâul și uleiul de gătit din țară.
„(Factorul de risc inflaționist) despre care voi suna destul de apocaliptic este mâncarea”, a spus el.
Oficialul britanic a declarat că a vorbit cu ministrul finanțelor din Ucraina la începutul lunii în Washington, iar acesta din urmă crede că fermierii vor reuși să planteze culturile în această primăvară însă „nu au cum” să le livreze în afară.
„Ucraina are stocuri de alimente, însă nu le poate scoate în acest moment”, a spus acesta.
„Așa cum stau lucrurile în acest moment, se va înrăutăți. Iar asta este o îngrijorare majoră, majoră”, a adăugat guvernatorul băncii.
„Și nu este o îngrijorare majoră doar pentru această țară, trebuie să vă spun, este una și pentru țările în dezvoltare de asemenea”.
Ucraina și Rusia sunt mari jucători în producția alimentară mondială, reprezentând 53% din comerțul global cu ulei de floarea soarelui și semințe iar 27% din cel de grâu, potrivit ONU.
Bailey a afirmat că prețurile în cele din urmă se vor diminua ca urmare a unui „șoc” asupra veniturilor, care „va avea un efect asupra cererii interne și va tempera activitatea”.
Ministrul de externe canadian: Occidentul trebuie să „elibereze grâul ucrainian”
Ministrul de externe al Canadei, Melanie Joly a declarat luni că statele occidentale trebuie să se miște rapid pentru a contracara o criză alimentară globală care se înrăutățește, ajutând Ucraina să exporte stocurile tot mai mari de grâne care nu pot fi transportate din cauza invaziei rusești și a blocadei porturilor.
„Este clar că pentru noi ceea ce se întâmplă acum în termeni de potențială criză alimentară are legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Joly într-un interviu pentru Politico ce va fi difuzat într-un podcast joi. „Însă trebuie să facem mai mult pentru a arăta țărilor africane, celor din america latină și din Orientul Mijlociu și Asia că suntem acolo pentru a împărți soluțiile”, a declarat aceasta.
„Milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri din Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că eliberăm grâul ucrainean și că îl vom trimite către porturilor europene pentru a fi livrat”, a spus Joly.
Oficialul de la Ottawa, prezent luni la Bruxelles la întâlnirea diplomatică cu oficialii și miniștrii UE, a spus că statul său, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, era dispus să trimită nave de transport precum și experți, inclusiv inspectori de cereale, pentru a ajuta la deplasarea stocurilor din Ucraina către destinații din jurul lumii.
„Suntem dispuși să trimitem nave de transport pentru a ne asigura că cerealele pot fi trimise Egiptului, Libanului și multor altor state”, a spus aceasta. „Iar asta este una dintre conversațiile pe care le-am avut intens la UE…în special cu România”.
România, datorită proximității de Ucraina și a porturilor sale de la Marea Neagră, este un partener logic în încercarea de a redirecționa cerealele din zona de război către transportul global, notează Politico.
Luni, la Bruxelles, Joly a participat la întâlnirea Comisiei Ministeriale Comune cu miniștrii de externe ai UE, ca parte a ședinței Parteneriatului Stratetegic UE-Canada și a mai participat și la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE ca invitat, alături de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.