În 2022, producătorii de pomușoare pot rămâne fără piață de desfacere
În acest an, producătorii de pomușoare din Republica Moldova riscă să rămână fără piață de desfacere, din cauza războiului din Ucraina. Dacă în anii precedenți 80 % din culturile bacifere se exportau în Federația Rusă, acum, producătorii sunt nevoiți să se reorienteze rapid spre alte piețe.
Exportatorii spun că se vor reorienta spre Uniunea Europeană, doar că acolo se cer alte cerințe de calitate decât în Federația Rusă, iar în aceste condiții unica scăpare ar fi procesarea pomușoarelor.
Aneta Ganenco, președinte, A.O. „Pomușoarele Moldovei”: „Noi sperăm, anul acesta, din cauza războiului din Ucraina să vedem ajutorul din partea procesatorilor din Moldova. Dacă vom avea anumite excese de pomușoare care nu le vom putea comercializa în formă proaspătă, să vină procesatorul în ajutor fie congelarea or pasarea sau deshidratarea, deci, în diferite forme.”
Dacă pe piața rusă pomușoarele erau exportate în baza certificatului de inofensivitate eliberat de ANSA, în spațiul Uniunii Europene sunt alte cerințe, de aceea, producătorii moldoveni trebuie deja să obțină certificarea mărfii conform standardelor europene.
„Tot mai mulți încep a face aceste certificate dificile: GLOBAL GAP, cei care procesează se străduie să facă ISO 22 000, mai degrabă sau mai târziu vom penetra și această zonă și această piață din UE.”
Producătorii sunt foarte îngrijorați, deoarece în curând vor începe a recolta căpșuni, pentru care încă nu au o piață stabilă de desfacere.
Dorin Tofan deține patru hectare de căpșun în câmp deschis și spune că deocamdată nu are încheiat niciun contrat de vânzare.
Dorin Tofan, producător de pomușoare, r. Nisporeni „Cu părere de rău, nu am reușit să fac anumite contracte, toți se eschivează. Alte ieșiri din situație nu o să avem în acest an. Cu Federația Rusă cunoaștem toți care este situația. Chiar nu văd cum putem face exportul în Rusia. Vom fi nevoiți să căutăm alte piețe și alte ieșiri. ”
Zinaida Plămădeală gestionează o cooperativă unde cultivă 30 hectare de căpșuni, atât în câmp deschis, cât și protejat. Din cauza dificultăților de obținere a certificatelor Global G.A.P, există riscul să nu-și poată recupera cheltuielile în acest an.
Zinaida Plămădeală, producător de pomușoare, r. Călărași: Probabil, va fi dificil la momentul de comercializare, pentru că piețe noastre tradiționale sau cam închis și este foarte dificil de exportat. Este riscul foarte mare ca să nu fim plătiți pentru producția noastră și să nu ajungă într-o stare bună la export și să nu se vândă. Sperăm foarte mult să putem să o scoatem în capăt, ca să ne acoperim cheltuielile și să putem să achităm angajații noștri.”
Republica Moldova ocupa locul doi în lume după exportul de pomușoare în Federația Rusă.
În 2021 au fost exportate peste 10 000 de tone de căpșuni. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost exportată în perioada iulie-august.
Dumitru Dodica, consultat în producerea pomușoarelor: „Piața rusă este o piață tradițională pentru Republica Moldova și este ușor de accesat. Producătorii desigur că vor încerca să exporte spre piața rusească, în special în perioada timpurie, mai-iunie, când prețul este destul de înalt pe piața rusească. Nu știu ce vor face producătorii care vor exporta în perioada iulie-august, unde prețul scade semnificativ.”
Potrivit Asociației ,,Pomușoarele Moldovei”, în Republica Moldova sunt aproximativ 600 de producători de pomușoare, dintre care 100, în regiunea Transnistreană, și 20 de exportatori.
Plantațiile cu pomușoare constituie în jur de 4 100 de hectare, în cea mai mare parte, căpșuni.