Vești bune pentru prețurile cerealelor – vești proaste pentru consumatori
Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) a lansat prima estimare pentru noua recoltă de cereale din 2022. Cerealele vor rămâne rare. În principal porumbul și grâul. Producția și stocurile sunt în scădere, în timp ce consumul continuă să crească. Vești bune pentru prețuri, vești proaste pentru consumatori, scrie agrimanet.ro.
Potrivit primei prognoze a IGC, producția globală de cereale în 2022/23 va scădea cu un total de 13 milioane tone, până la 2.276 milioane tone. În același timp, consumul va crește cu 21 milioane tone. Rezultatul: stocurile globale se micșorează cu 27 milioane tone și, cel mai important, prețurile cerealelor sunt de așteptat să rămână ridicate.
Conform estimărilor IGC, însă, producția pe tipuri de cereale se micșorează în ritmuri diferite. De exemplu, scăderea estimată a producției totale de cereale include o reducere de 13 milioane tone pentru porumb, 2 milioane tone pentru sorg și 1 milion de tone pentru grâu. În același timp, însă, CIG se așteaptă la o creștere de 2 milioane tone pentru orz și 2 milioane tone pentru ovăz.
În ceea ce privește consumul, este invers: deși creșterea consumului de cereale în hrana pentru animale și alimentația umană este încetinită de prețurile ridicate, IGC se așteaptă ca consumul mondial să atingă un nou maxim. Cu toate acestea, analiștii IGC presupun că comerțul mondial cu cereale va scădea pentru a doua oară consecutiv, de data aceasta cu 9 milioane tone, până la 407 milioane tone. Cu toate acestea, comerțul cu grâu ar trebui să rămână relativ stabil.
În ciuda stocurilor mai mari la sfârșitul sezonului curent – din cauza problemelor de export ale Ucrainei – oferta mondială de cereale (producție plus stocurile de deschidere) este de așteptat să se reducă. Deși se preconizează că creșterea consumului va fi mai lentă decât în trecut, stocurile la sfârșit de sezon sunt în scădere bruscă, avertizează IGC.
Criza din Ucraina duce la exporturi restante
Pentru actualul sezon 2021/22, IGC a estimat producția globală totală de cereale la un record de 2.287 milioane tone, o creștere de 3% față de anul anterior, considerat relativ slab.
Stocurile prognozate vor crește cu 7 milioane tone, până la 608 milioane tone, inclusiv stocul de cereale neexportate din Ucraina.
Din cauza suspendării continue a exporturilor din Marea Neagră, comerțul mondial este de așteptat să scadă foarte brusc cu 12 milioane tone, până la 416 milioane tone.
Aproape în totalitate datorită estimării revizuite în sus pentru recolta de porumb din Brazilia, prognoza pentru producția totală globală de cereale în 2021/22 este îmbunătățită cu 3 milioane tone, la 2.287 milioane tone, o creștere de 3% pe an – comparație anuală.
Consumul mondial este de așteptat să fie cu 4 milioane de tone mai mare, lăsând stocurile globale cumulate cu 1 milion de tone mai mici decât anterior.
Noua recoltă de soia se așteaptă să fie semnificativ mai mare
În cazul soiei, IGC raportează o reducere a ofertei pentru sezonul curent: motivul este reducerea recoltei în emisfera sudică. Producția globală de soia pentru 2021/22 este estimată a fi ușor mai mică, la 349 de milioane de tone (-5% anual).
Cu toate acestea, din cauza unei reduceri simultane (legate de preț) a consumului, stocurile preconizate sunt revizuite oarecum în sus, deși există încă o reducere bruscă a stocurilor de 13 milioane tone față de anul precedent.
Se așteaptă ca volumul exporturilor comerciale să scadă cu 4 milioane tone, până la 155 milioane tone, pe fondul semnelor unei încetiniri semnificative a exporturilor braziliene actuale.
În noul an, însă, CIG se așteaptă ca situația de pe piața de soia să se amelioreze semnificativ, datorită redresării semnificative a producției în principalele trei țări producătoare (SUA, Brazilia și Argentina). Producția globală este de așteptat să crească cu 10%, respectiv cu 34 milioane tone în 2022/23.
Se preconizează că comerțul cu soia va crește cu 7%, respectiv cu 11 milioane tone, la 166 milioane tone.