În Joia Mare gospodinele vopsesc ouăle, care sunt un simbol pe masa de Paști. Înainte de vopsire, acestea trebuie să treacă printr-un proces de pregătire. Mai exact, pentru ca vopseaua să se prindă bine, e important să degresați ouăle cu apă caldă și detergent de vase. Spălați-le cu un burete și clătiți-le cu atenție, astfel încât să nu rămână urme de detergent pe suprafața lor. După ce le-ați curățat, puneți-le la fiert, dar aveți grijă ca focul să fie mic, pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Lăsați-le pe foc aproximativ 10-12 minute, după care scurgeți apa, apoi, le puteți pune la vopsit.
Dacă alegeți să folosiți vopsea din comerț, trebuie să urmați câțiva pași simpli. Într-un vas separat se adaugă vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea. După ce ați preparat vopseaua, adăugați ouăle pe rând și lăsați-le un minut în vopsea. Scoateți-le cu atenție și puneți-le pe o hârtie, care să absoarbă excesul de vopsea. Iar pentru a obține un luciu perfect, ungeți ouăle cu o bucată de vată înmuiată în ulei.
În cazul în care vopseaua din comerț nu dă rezultatul așteptat, puteți apela cu încredere la câteva metode naturale. Sfecla roșie și cojile de ceapă roșie reprezintă baza pentru o vopsea naturală, care vă va ajuta să obțineți o culoare frumoasă.
Culoarea roșie simbolizează sângele Mântuitorului, atunci când Fecioara Maria ar fi așezat un coș cu ouă sub cruce, iar acestea s-au colorat în roșu de la sângele care a picurat peste ele.