Sărbătorile pascale. Vopseaua de ouă cu multe chimicale cancerigene
În ajunul cinstirii Praznicului Învierii, consumatorii tot mai des își îndreaptă cumpărăturile spre vopseaua pentru ouă. Cu toate acestea, procurarea unor vopsele periculoase poate transforma sărbătoarea, într-o vizită de urgență la medic. Pentru astfel de motive, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, sfătuiește consumatorii să pledeze pentru vopsele procurate din spații autorizate.
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, atrage atenţia că vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale cancerigene ca niciodată. Conform unui studiu recent, vopseaua de ouă care se comercializează în prezent este foarte toxică.
Printre chimicalele din vopseaua de ouă se găsesc aditivi periculoși :
E102 – tartrazina – cu un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.
E 211 – benzoat de sodiu – poate produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor.
E 122 – azorubina – în combinaţie cu benzoaţii favorizează hiperactivitatea la copii.
E 133 – albastru briliant FCF – unele persoane acuză reacţii alergice.
Vânzătorii nu știu ce fel de E-uri se găsesc în vopseaua de ouă, dar nici cumpărători nu reprezintă un mare interes față de etichetă.
În primul rând să fie în limba de stat. Informațiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convocat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal.
Sunt unii oameni care cumpără acelaşi tip de vopsea de multă vreme, şi merg pe încredere. Nu contează neapărat ce conţine, ci dacă face treabă bună când e vorba de culoare.
Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografică, vopsea de maşină. Dacă pe eticheta nu se regăsește informația cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu îl cumpărăm.
NU UITAȚI, în cazul în care observați că produsele care intenționați să le procurați sunt neconforme nu ezitați să apelați la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței sau Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Telefonul Consumatorului 022 51-51-51 sau la adresa:
mun. Chişinău, sector Centru, str. Vasile Alecsandri, 78.