Slusari despre exportul merelor: Aici este mult PR și teorii utopice
În contextul crizei din agricultură, cauzată de situația complicată la nivel regional și internațional, fermierii au solicitat sprijin de la stat pentru a nu pune în pericol calitatea lucrărilor de primăvară. Într-un final, autoritățile au anunțat un prim pachet de susținere. În timp ce unii producători spun că măsurile sunt binevenite, alții insistă că acestea sunt insuficiente și nu corespund necesităților din ramură. Ajutorul oferit de stat este mai mult decât modest, – declarația aparține ex-vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, care a devenit recent și director executiv al unei asociații cu profil agricol.
ALEXANDRU SLUSARI, director executiv „Forța Fermierilor”: Dacă analizăm toate aceste modificări, desigur este mai bine decât nimic. Desigur că sunt anumite modificări benefice, aș menționa majorarea plafonării pentru credite, deși în contextul scumpirii creditelor, putem vorbi despre indexarea subvenționării. Dar, în rest, celelalte modificări, cât de bune ar fi, cuprind un număr foarte mic de agricultori. Și nu vor avea un impact major asupra zecilor și miilor de fermieri mici și mijlocii.
Potrivit acestuia, cea mai mare nemulțumire ține de compensarea doar a 30% din acciza la motorină.
Noi trebuie să înțelegem, este 70 bani per litru. Dacă facem niște calcule în funcție de culturile însămânțate, +- oricum e 50/60 lei per hectar. Aici este rea mai mare revoltă. Înțelegem că nu este posibil de alocat 1 miliard dau 2 suplimentar acum, în această situație. Dar aici este vorba, în primul rând de respectarea legislației. Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Autorii modificărilor Regulamentului – Ministerul Agriculturii, Guvernul încalcă legislația. Anul trecut a fost votat pachetul deoffshorizării, ce interzice subvenționarea companiilor cu acționari în offshore. De acest lucru nu se ține cont în cadrul regulamentului.
Pentru ca statul să poată întoarce toată suma accizei la motorină, unii fermieri propun astfel o altă abordare la clasificarea beneficiarilor de compensații prin excluderea din această listă a tuturor întreprinderilor care sunt controlate din zonele off-shore sau care dețin suprafețe agricole mai mari de 4.000 ha.
Un pic suplinim acest fond pentru accize, o să fie bani suficienți pentru a rambursa fermierilor mici și mijlocii toată suma accizei – 2,52 lei per litru și asta va fi undeva 200 lei per hectar. Totuși este diferență între 200 lei și 60 lei.
Cât despre situația complicată în care se află pomicultorii, fostul parlamentar atenționează că aceștia nu au o perspectivă clară în ceea ce privește următorul sezon.
ALEXANDRU SLUSARI, director executiv „Forța Fermierilor”: Este o mare, mare incertitudine în rândurile pomicultorilor din considerente că acest război se întinde și va fi probabil imposibil de exportat merele în Federația Rusă, dar noi cunoaștem că 95% din exporturile de mere merg acolo. Mulți pomicultori acum nu înțeleg câte prelucrări, stropiri trebuie de făcut – stropiri mărul pentru suc, pentru procesare sau pentru frigider? Că este o mare diferență.
Într-o emisiune precedentă, președintele Comisiei Agricultură a precizat că la moment statul se concentrează pe vinderea merelor pe diverse piețe, iar discuții despre compensații nu au avut loc încă. În același timp, Alexandru Slusari este de părere că eventualele noi piețe de desfacere despre care se vorbește că ar putea ajunge fructele autohtone sunt mai mult fantezii.
Aici este mult PR și multe teorii utopice. Sau cei care vorbesc nu cunosc subiectul în cauză, sau cunosc, dar special cumva încearcă să distragă atenția. La ora actuală, în scurt timp, în câteva săptămâni sau într-o lună – la frigider poți ține mărul până în mai, trebuie de pregătit pentru alt sezon – de găsit acum, în câteva săptămâni alte piețe de desfacere reale, cu prețuri normale, este imposibil. Da, acum în România se exportă mărul, un pic și spre Orientul Mijlociu. Dar la ce preț se exportă? Analizați prețurile – cu 3, maxim 4 lei se cumpără acum mărul, ca să fie competitiv în România.
Unica variantă viabilă, potrivit acestuia, este alocarea de compensații pentru merele ce vor merge la procesare. Alexandru Slusari consideră că la momentul dat, nu există o abordare serioasă în privința sectorului agricol, în general.
Nu ratați emisiunea Actualitatea LA RAPORT, în fiecare luni, de la 19:30!