Promisiuni pentru agricultori din partea statului
În contextul crizei din agricultură, cauzată de situația complicată la nivel regional și internațional, – fermierii au solicitat sprijin de la stat pentru a nu pune în pericol calitatea lucrărilor de primăvară. Într-un final, autoritățile au anunțat un prim pachet de sprijin, ce include compensarea accizei la motorină în proporție de doar 30%. Motivul invocat – insuficiența banilor în buget. Din 2023 însă, acciza ar putea fi rambursată integral agricultorilor, iar modalitatea de plată va fi exact ca în România. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea, președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară în cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT de la AGRO TV Moldova.
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: ”Eu am ferma convingere că de la anul, pentru anul bugetar 2023, la AIPA va fi o rambursare integrală. Eu voi susține în continuare și consider că este corect. Măsura în sine, ea va fi plătită prin AIPA, este o măsură revoluționară și ea poartă caracter de măsură economică de susținere, adică noi rambursăm ceva ce ei merită de drept pentru că nu folosesc drumurile, acciza se plătește pentru consumul de drumuri.”
O altă noutate este că din 1 ianuarie 2023, plățile directe per cap de animal ar putea fi înlocuite cu o nouă măsură de susținere a fermierilor.
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: ”Astăzi subvenționarea se face per cap de animal, avem legea votată, se plătește din bugetul Republicii Moldova o sumă fixă. După nenumăratele întâlniri cu asociațiile producătorilor de lapte, s-a luat decizia că este mult mai echitabil ca să fie plătit la litru de lapte. Regulamentul îl vom lua din România, el e făcut în baza directivelor din Uniunea Europeană și el va fi transpus în Republica Moldova. Cel mai probabil, această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.”
MIHAELA RUDENCO, jurnalist: ”Și plățile per cap de animal vor dispărea în acest sens?”
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: ”De la 1 ianuarie 2023. Anul acesta măsura este în vigoare, este apelul, oamenii depun dosarele, dar din 2023, ne vom strădui să fie per litru de lapte. Sistemul de subvenționare în Republica Moldova este pentru a subvenționa performanța și din acest considerent cel care are animale mai multe, care a investit mai mult, acre muncește mai mult, va primi mai mult sin partea statului.”
Cât despre cele 125 mii de tone de mere ce au rămas în frigiderele din țară, exportul cărora către Federația Rusă a fost afectat considerabil din cauza războiului din Ucraina, oficialul spune că statul este axat în primul rând pe vinderea lor.
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: ”Dacă Asociațiile de Producători de Mere din Republica Moldova din 2014, de când a fost semnat Acordul de Asociere, căutau cu insistență deosebită și alte piețe de desfacere…pentru că prezența pe o singură piață este un risc major, noi 95 la sută le vindem în Federația Rusă. Și atenție, nimeni, niciodată nu a spus ca noi să refuzăm piața Federației Ruse, dar dezvoltăm și alte piețe.”
MIHAELA RUDENCO: jurnalist: ”Dvs. credeți că vom putea comercializa această cantitate în vreo 2 luni? Ce piețe aveți în vizor?”
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: ”România, Egipt, Arabia Saudită. Sarcina de bază e să ajutăm să vindem aceste mere.”
Guvernarea actuală dă asigurări că se preocupă de toate sectoarele din agricultură și că susține fermierii cu afaceri mici și mijlocii.
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară: ”Sunt axat pe interesul nostru național și dezvoltarea zootehniei, dezvoltarea durabilă a economiei și agriculturii din Republica Moldova. Nu, nu susțin importatorii.”
În urma prezentării primului pachet anti-criză, mai mulți agricultori au declarat că măsurile întreprinse de autorități sunt insuficiente și nu corespund necesităților din ramură.
Nu ratați emisiunea Actualitatea LA RAPORT, în fiecare luni, la 19:30!