Care sunt prioritățile în sectorul vitivinicol pentru anul curent
Vinurile calitative ne duc faima în lume, iar industria vitivinicolă e unul din principalele motoare ale economiei Republicii Moldova. Recolta de struguri din anul 2021 a fost de 255 000 de tone, cu 60% mai mare față de 2020.
Despre evaluări, rezultate și perspectivele anului vitivinicol 2021 s-a discutat în cadrul ediției a V-a a conferinței organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului. La eveniment au fost prezentate prioritățile în acest sector pentru anul curent.
Elizaveta Breahnă, director interimar, ONVV: „Prioritățile sunt ca să ridicăm imaginea țării, ca o țară producătoare de vinuri de calitate, să promovăm imaginea vinurilor moldovenești. O putem facem prin diferite metode: organizarea și participarea la diferite expoziții, atât în plan național, cât și internațional, prin participarea la cele mai importante concursuri internaționale, de unde aducem medalii. Aceasta este misiunea oficiului. Tot ce ne stă în puterile noastră, vom face.”
Chiar dacă acest sector este cel mai profitabil în Republica Moldova și an de an se înregistrează rezultate remarcabile, în condițiile actuale, e nevoie de suport din partea statului, susțin producătorii.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a declarat că, în pofida tuturor problemelor, ministerul va veni cu suport pentru viticultori.
Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „De asemenea, pentru a îmbunătăți sistemele de suport, s-au majorat subvențiile, de la 35 000 lei per hectar, până la 65 000 lei per hectar. Suplimentar, pentru eficientizarea procesului de recoltare, a fost aprobat ca să fie eligibil pentru subvenționare investițiile până 750 000 lei pentru procurarea combinelor pentru recoltarea strugurilor.”
Datele Oficiului Național al Viei și Vinului arată că în 2021, în țara noastră s-au produs peste 17 milioane de decalitri de vin. În acest context, șeful Misiunii USAID în Republica Moldova a declarat în cadrul conferinței că se vor face și în continuare investiții, pentru a atinge alte recorduri și a dezvolta noi perspective în acest domeniu.
SCOTT HOCKLANDER, șeful Misiunii USAID în Republica Moldova: „USAID a investit în sectorul vitivinicol din 2005. Vom continua să facem acest lucru pentru că angajamentul nostru și parteneriatul pe care îl avem este unul de durată și va continua.”
Prin intermediul proiectului „Agricultura Performantă în Republica Moldova”, finanțat de USAID, au fost susținute peste 75 de unități vitivinicole din întreaga țară. Iar în 2021, au fost oferite granturi în sumă de aproximativ 250 000 dolari, a declarat șefa componentei „Industria Vitivinicolă”, Diana Lazăr.
Diana Lazăr, șef, componenta „Industria Vinicolă”, APM/USAID: „Înțelegem că provocările în care industria vitivinicolă activează ele sunt destul de serioase și din această cauză apar anumite dificultăți pentru viticultori și vinificatori, în special, în contextul războiului din Ucraina. De aceea, la momentul actual, așteptările noastre sunt moderate. Noi ne dorim ca vinificatorii să reziste acestui nou șoc, embargou putem spune.”
Potrivit președintelui comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Vladimir Bolea, Republica Moldova mai are de muncit, pentru a ajunge la un nivel cu alte țări, în care industria vitivinicolă este la apogeu. Iar pentru aceasta, vinurile noastre necesită să fie promovate.
VLADIMIR BOLEA, președinte, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară, Parlamentul RM: „Întotdeauna când merg în Federația Rusă, pentru că sunt și președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară pe tot CSI-ul, iau cu mine vin de la diferiți producători. Eu nu consum deloc, dar în schimb iau cu mine vin de la mulți producători din Republica Moldova și evident că fac publicitate. Sunt născut în sudul Republicii Moldova, unde vița-de-vie și producerea de vin e un cult, e o parte a culturii cetățenilor Republicii Moldova de la sud și întotdeauna am ce vorbi și cum vorbi.”
La conferință au fost prezenți și vinificatori din toate cele trei regiuni cu indicație geografică protejată. Spre finalul conferinței, aceștia au avut posibilitatea să deguste și să evalueze mai multe tipuri de vin din recolta de anul 2021.
ANDRIAN DIGOLEAN, director comercial vinărie: „La capitolul recolte 2021, am obținut informații foarte utile. Ni s-a explicat despre problemele cu care ne confruntăm acum, urmare a războiului pe care-l avem la hotar și cum am putea soluționa chestiile logistice, care sunt perspectivele de dezvoltare, care sunt evenimentele de marketing pe care urmează să le organizeze Oficiul. ”
VASILE LUCA, director general vinărie: „Sunt piețe de export, care, într-adevăr, am aflat acum, se dezvoltă foarte bine, cifrele bucură. Numărul de medalii câștigate anul trecut de vinăriile din Republica Moldova este unul record. Bucură faptul că în general industria se dezvoltă în direcția corectă, crește volumul de vinuri vândut la export în formă îmbuteliată.”
Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în 2021, 83 % din vinul produs a fost exportat în peste 70 de țări, iar valoarea exportului a constituit aproape trei miliarde de lei, în creștere cu 10% comparativ cu anul 2020. Cea mai mare cantitate de vinuri moldovenești se exportă în România.