Merele tratate cu fungicid – un pericol pentru sănătate

Atunci când sunt pregătite pentru transport, merele și alte fructe sunt adesea tratate cu un fungicid, pentru a preveni deteriorarea lor și a prelungi durata de depozitare. Practica respectivă păstrează prospețimea fructelor, dar poate contribui și la stimularea transmiterii drojdiilor patogene rezistente la medicamente, scrie descopera.ro.

Un grup de cercetători au analizat suprafețele a 84 de fructe, reprezentând 9 tipuri diferite de fructe de copac, care au fost colectate în 2020 și 2021 din zone din nordul Indiei și au inclus 62 de mere, o parte, culese din livezi, iar altele cumpărate dintr-o piață din Delhi. Fiecare specie de fructe a găzduit cel puțin 1 tip de drojdie.

Cercetătorii au investigat modul în care agentul patogen își are originea și cum se răspândește. „Încă nu înțelegem cu adevărat forțele care determină apariția simultană a mai multor grupuri genetice distincte”, au declarat oamenii de știință.

Merele sunt o forță selectivă pentru agentul patogen și îl ajută să se răspândească. În 2019, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor l-au identificat ca fiind unul dintre cei 5 agenți patogeni care reprezintă o amenințare urgentă pentru sănătatea publică la nivel mondial. Pentru a-și da seama cum să răspundă la amenințarea pe care o reprezintă agentul patogen pentru oameni, cercetătorii trebuie să știe cum se deplasează prin alte sisteme naturale.

Ciupercile sunt o parte importantă a mediului, iar noul studiu arată cum mediul, animalele și oamenii sunt conectați.