Rezultate bune la exportul vinurilor moldovenești și în pandemie
Vinul Moldovei se face remarcat inclusiv pe internațional datorită calității sale și terroir-ului unic. În pofida tuturor greutăților, exporturile au înregistrat rezultate bune și pe durata perioadei pandemice.
PARASCOVIA IGNAT, șef direcția marketing și dezvoltarea piețelor, ONVV: „Într-adevăr a fost o perioadă extrem de grea. La început se prognoza ca exportul de vinuri să scadă considerabil, însă totuși rezultatele și analiza exportului în 2021 este una pozitivă. Exportul total al produselor vitivinicole pentru 2021, în valoare – avem o creștere de 9,9% față de aceeași perioadă a anului 2020 și a constituit în jur de 3 miliarde de lei moldovenești, iar în volum – avem o mică scădere, în jur de 11% și volumul total în litri a constituit peste 120 de milioane.”
Republica Moldova este inclusă în TOP-ul țărilor producătoare și exportatoare de vinuri din lume și vinde în peste 71 de state.
PARASCOVIA IGNAT, șef direcția marketing și dezvoltarea piețelor, ONVV: „Top 10 țări reprezintă 81% din valoarea produselor exportate și 88% din volumul exportat. Dacă e să vorbim de piețele și cotele de piață pe care exportăm, clar că România rămâne a fi țara numărul 1 în volum și în valoare. Dacă e să vorbim de cota piețelor în export în valoare, avem România, Federația Rusă, Cehia, Polonia, Ucraina, Kazahstan, Marea Britanie, Georgia și celelalte țări constituie 19%.”
Embargourile rusești au fost o lovitură dură pentru vinificatorii moldoveni, care nu erau pregătiți să facă față șocului. Aceștia și-au revizuit standardele de calitate și au căutat noi piețe mai sigure.
PARASCOVIA IGNAT, șef direcția marketing și dezvoltarea piețelor, ONVV: „Avem unele piețe strategice pe care ne focusăm și avem diverse campanii ample de PR și comunicare în scopul de a crește notorietatea vinului moldovenesc și de a ne poziționa ca o țară producătoare de vinuri de calitate. Acestea sunt: România, Polonia, Cehia. Țări strategice numărul 2: Olanda, Marea Britanie, în vizor sunt și țările din Asia, Japonia, Coreea de Sud, China deja înregistrează unele creșteri la export pentru că până la pandemie, în 2019, China a înregistrat cea mai mare creștere de vinuri în volum și în valoare la cota de export a vinurilor moldovenești. Ne propunem în continuare să diversificăm și să acaparăm noi piețe de desfacere. Îi felicităm pe toți producătorii cu astfel de succese înregistrate!”
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, contribuția industriei vitivinicole în economia statului este de circa 3% din PIB și 8% din volumul total al exporturilor. În acest sector activează cea mai mare comunitate din spațiul rural, fiecare al patrulea om activ.
Vineri, 8 aprilie, va avea loc Conferința Națională a Filierei Vitivinicole, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele și perspectivele anului vitivinicol 2021, dar și recomandări pentru viticultori în ce privește anul 2022.