”Pentru vinurile albe, 2021 a fost un an foarte bun”
Calitatea vinurilor din recolta de anul trecut nu va fi la fel ca în anii precedenți, însă asta nu înseamnă că va fi una inferioară, a declarat Viorel Garaz, directorul unui combinat de vinuri din țara noastră, într-un interviu pentru postul nostru de televiziune.
Vinurile roșii vor avea un nivel sporit de aciditate și o concentrație de zahăr mai mică, din cauza ploilor abundente și temperaturilor joase de anul trecut, care au dus la o productivitate mai joasă a plantațiilor de viță-de-vie.
Viorel Garaz, directorul unui combinat de vinuri, Republica Moldova: „Pentru vinurile albe, anul 2021, a fost unul foarte bun, în special pentru vinurile spumante, pentru că, aici, noi apreciem prospețimea, care este datorită acidității ridicate. Pentru vinurile roșii, în continuare, este un an mai dificil pentru că concentrația scăzută de zahăr și temperaturile joase au oprit sau încetinit mai multe procese tehnologice.”
Însă, cantitatea de vin produsă din recolta de struguri din 2021 va fi mai mare față de cea din 2020.
Viorel Garaz, directorul unui combinat de vinuri, Republica Moldova: „Noi, per total, avem o recoltă cu 30 sau chiar și 40% mai mare față de anul 2020. Anul 2020 a fost un an secetos, unde am avut o recoltă de struguri mai mică, în schimb, mult mai concentrată în zahăr și elemente minerale și aromatizate.”
Deși, per general, recolta de struguri din 2021 a fost mai mare față de 2020, nu în toate regiunile vitivinicole a fost la fel. În zona de codru, situația s-a dovedit altfel decât la Ștefan Vodă sau Valul lui Traian.
Viorel Garaz, directorul unui combinat de vinuri, Republica Moldova: „Dacă vorbim de regiunea Codru, precipitații au fost mai multe decât în regiunea Valul lui Traian și respectiv recolta pe hectar a fost un pic mai mare decât în regiunea de sud.”
Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în anul 2021, suprafața totală a plantațiilor vitivinicole în toate categoriile de gospodării, inclusiv cele casnice, a constituit 121 000 de hectare.