Cum să vinzi mai ușor fructele în străinătate?
Peste 13.000 de tone de mere moldovenești din recolta anului 2021 au fost exportate pe piețe de desfacere diferite de Federația Rusă, cum ar fi Uniunea Europeană, Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord. Peste 2.000 tone au fost deja exportate la distanțe mari în containere maritime. În premieră, merele produse în Moldova au fost exportate în Germania, Kuwait, Malaezia și Kârgâzstan.
Necesitatea diversificării pieței pentru mere era pe agenda horticultorilor moldoveni de mai bine de zece ani, însă a devenit o problemă acută, când a început războiul din Ucraina. Testarea noilor opțiuni de comercializare a merelor proaspete a fost inițiată în 2017 de Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Astfel, dacă merele moldovenești din recolta anului 2020 au fost exportate în nouă țări, atunci merele recoltate în 2021 deja au fost exportate în 25 de state.
Potrivit Asociației Moldova Fruct, pentru ca fructele din Moldova să poată ajunge pe piețe noi ca cele din UE sau Orientul Mijlociu, producătorii moldoveni trebuie să-și înnoiască spectrul de soiuri de mere produse conform cererii pieței. În acest sens, este important ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și autoritățile de resort să faciliteze testarea și înregistrarea soiurilor noi în Catalogul Soiurilor de Plante. De asemenea, producătorii trebuie să implementeze standardele internaționale care confirmă aplicarea bunelor practici agricole și siguranța produselor, cum ar fi GLOBALG.A.P., GRASP, SMETA etc.
Și nu în ultimul rând, este iminent să fie gestionat nivelul de reziduuri din fructe pentru a corespunde cerințelor piețelor internaționale, care deseori au cerințe mai stricte decât cele din Federația Rusă.