Investițiile în agricultură trebuie să fie prioritare altor necesități
Recent, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a dat start concursului de propuneri de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European”. Acesta presupune sprijinirea inițiativelor de dezvoltare a infrastructurii în localități.
Primăriile pot depune propuneri pentru construcția sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, pentru repararea grădinițelor, școlilor, căminelor culturale și a altor obiective, precum și pentru susținerea afacerilor locale sau a eficienței energetice.
Specialiștii în economie, dar și fermierii sunt de părere că „Satul European” ar trebui să fie întâi de toate în strânsă legătură cu ramura agricolă, în special în contextul crizei din sector.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Anul 2022 era planificat să fie primul an după 7 ani de criză, primul an de investiții, să dăm în satul moldovenesc, în multe proiecte. Ceea ce trebuie de explicat factorilor de decizie este că trebuie să reorientăm investițiile din infrastructură în agricultură. Agricultura și ramura prelucrătoare asigură peste 40% din toate exporturile moldovenești. 430 de mii de oameni, viața lor depinde de agricultură, aceștia sunt oamenii din sat. În sat, 60% din oamenii care sunt ocupați, sunt în agricultură. Dacă le mai iei și lucrul acesta, gata, nu ai ce face acolo. Și acum Guvernul vrea să dezvolte proiectul „Satul European”, iar componenta de bază a satului european este un loc de muncă. Și dacă noi nu ne gândim la aceasta, e foarte important.
SERGIU STEFANCO, fermier, r. Căușeni: Doamna prim-ministru a fost la Căușeni și a vociferat proiectul acesta „Satul European”. Eu consider că acesta trebuie să fie în strânsă colaborare cu producătorii locali pentru că poți să faci asfalt, canalizare, cele mai performante grădinițe, școli, dar atâta timp cât oamenii nu au de lucru, ei vor pleca. Lucrul la sate este numai în agricultură și zootehnie, altfel nu poți ține omul la sat, poți să-i faci condiții de care vrei…Și iese că noi luăm bani europeni, credite, noi construim drumuri, grădinițe, dar satele mor și vor muri în continuare, noi nu ne dezvoltăm. 30 de ani de la independență am mers pe drumuri rele, am adus apă de la fântână, am încălzit apa la aragaz sau la plită. Cred că putem încă 2, 3 ani să mai reducem din construcția drumurilor și a apeductelor, în schimb să punem umărul, să dezvoltăm ce putem noi produce.
Potrivit autorităților, proiectul „Satul European” vizează dezvoltarea durabilă a localităților; asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate; extinderea accesului populației la infrastructura socială; creșterea gradului de valorificare a oportunităților de atragere a investițiilor. Cele mai bune propuneri pot beneficia de până la 10 milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Cererile de finanțare sunt acceptate până pe 20 aprilie.