Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a venit cu o primă reacție legată de nemulțumirea transportatorilor de mărfuri cu privire la modul în care sunt repartizate autorizațiile multilaterale CEMT.
Astfel, printr-o postare pe facebook, vicepremierul spune că repartizarea CEMT-urilor este echitabilă fiind aplicat Codul transporturilor rutiere, care spune expres că autorizațiile repartizate şi neridicate vor fi eliberate operatorilor de transport rutier care nu au beneficiat de CEMT-uri, în ordinea cronologică de înregistrare, metodă care vine să stimuleze și să ajute transportorii mai mici.
Totodată, mai declară Spînu, pentru 2022 au mai rămas neridicate încă 58 de autorizații din 1.576.
Peste 100 de transportatori de mărfuri au semnat o scrisoare adresată lui Andrei Spînu, în care își arată nemulțumirea de actuala metodă de repartizare a CEMT-urilor, odată ce unii operatori primesc autorizații în proporție de 100% din mărimea parcului, pe când alții doar pentru 33% din parc. O astfel de poziție va submina investițiile în domeniul transportului marfar, atenționează transportatorii.
La moment, din cauza conflictului armat din Ucraina, Moldova are un regim liberalizat pentru transportul de mărfuri în regim bilateral și tranzit cu România, Bulgaria, Turcia, Elveția, Marea Britanie, Armenia și Belarus.