Maghiranul. Ce beneficii și contraindicații are planta aromată
Maghiran (Majorana hortensis) este o planta medicinala erbacee, cu miros placut, originara din Asia Mica si creste cultivat pe soluri usoare, calde, bogate in humus. Maghiranul este o planta condiment destul de populara in bucatarie. Frunzele plantei au un gust dulce, mai picant decat cele de oregano.
Pe langa rolul sau de condiment, maghiranul a devenit popular in intreaga lume si pentru utilizarile sale medicinale. Datorita proprietatilor sale cu efecte antiinflamatoare, antibacteriene, gastroprotectoare si antioxidante, planta este utilizata in numeroase afectiuni.
In scop terapeutic, se foloseste partea aeriana a plantei, care se recolteaza in timpul infloririi. Tufele se taie la cel putin 5-6 cm de la suprafata pamantului si se usuca la umbra la temperatura medie de 35-40°.
Maghiranul are in compozitia sa ulei eteric constituit din topinen, tujonal, terpinol, linalol, geraniol, cimenol, mentenol, eugenol, carvacrol, charvicol, acizi alacanolic si nisolic, acid rosmarinic, acid cafeic, acid clorogenic, carvacrol, flavone, hidrochinona, pentozoni, pectine, planteoza, urme de zaharoza, acid ascorbic, vitamine (A si C) si minerale (potasiu, fosfor, calciu sodiu, magneziu, sulf, fier, mangan, zinc, cupru, natriu, azot, molibden etc.). Mai contine, acid ursolic, acid oleanolic, beta
sitosterol, taninuri, substante amare, sterine, parafine, glucide.
Toate aceste substante ofera plantei efecte antiseptice (impiedica inmultirea microbilor), sedative (combate insomniile, calmant nervos) si diuretice (stimuleaza digestia, elimina gazele, calmeaza colicile stomacale, creste diureza, mareste peristaltismul intestinal).
Maghiranul – Ce beneficii are si in ce afectiuni se poate folosi:
- Digestie dificila (balonari, colici intestinale si stomacale, colite de fermentatie, dispepsii stomacale, gastrite hipoacide). Datorita uleiului volatil si a vitaminelor A si C, ceaiul de maghiran stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste pofta de mancare si calmeaza colicile stomacale. De asemenea, conform cercetarilor publicate in Brazilian Journal of Microbiology a constatat faptul ca maghiranul este util impotriva bolilor de origine alimentara, ajutand la combaterea agentului patogen cunoscut sub numele de Clostridium perfringens.
- Imunitate scazuta. Are un efect de marire rapida a temperaturii organismului, producand un fel de acces de febra, care ajuta de fapt sa se intareasca si sistemul imunitar.
- Nevroze, stari nervoase, astenie, depresie. Planta este un efect calmant si se poate administra si copiilor.
- Dereglari menstruale. Regleaza menstruatia mai ales in cazurile cand aceasta lipseste sau este foarte diminuata. De asemenea, se poate folosi si la calmarea durerilor de la dismenoree, cistita. Atat sub forma de extract, cat si sub forma de ceai, maghiranul si-a dovedit eficienta in restabilirea echilibrului hormonal. Totodata, in urma unui studiu publicat in Journal of Human Nutrition and Dietetics, s-a demonstrat ca ceaiul de maghiran este benefic in cazul sindromului ovarelor polichistice.
- Insomnie
- Afectiuni renale
- Lipsa poftei de mancare
- Migrene
- Dureri reumatice
- Sciatica
- Rani
Maghiran – Contraindicatii si precautii
Planta este contraindicata in sarcina si alaptare. Maghiranul are o puternica influenta asupra activitatii hormonale si din acest motiv poate fi daunator in aceste situatii. Totodata, trebuie sa stii ca suplimentele din aceasta planta pot interfera cu coagularea sangelui. Asadar, nu se recomanda consumul ei celor care urmeaza un tratament cu anticoagulante. Planta interactioneaza si cu medicamentele pentru diabet, reducand nivelul glicemiei. Prin urmare, este indicat sa se evite administrarea acesteia.