Apicultorii au început lucrările de primăvară în stupine

Albinarii au început deja lucrul în stupine. Anul acesta, lucrările de primăvară au loc cu câteva săptămâni mai devreme față de anul trecut, din cauza temperaturilor mai ridicate. Apicultorii verifică în ce stare sunt familiile de albine, dar și cât puiet este în fiecare stup. Totodată, efectuează strâmtorarea și încălzirea cuiburilor, iar pentru o bună stimulare a albinelor, aplică turte și polen proteic.

EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Anul acesta este un an specific. Am avut câteva săptămâni o temperatură mai caldă. Deci, noi la unele familii de albine am reușit să facem strâmtorarea cuibului și încălzirea lor, de asemenea am și hrănit. Acum intervenim cu a două turtă proteică.”

În timpul lucrărilor de primăvară, Eugen Sobol verifică ramele fiecărui stup în parte, pentru a vedea cum au ieșit din iarnă albinele.

EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Dintr-o ramă reușim să vedem care este starea albinelor în prezent. Dacă avem puiet de toate vârstele, înseamnă că familia se dezvoltă binișor. Regina am văzut-o, iar după greutatea ramelor, putem observa că avem miere, dar totuși, urmează să le stimulăm.”

Pentru stimularea reginelor, se aplică turta proteică

EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Datorită proteinei pe care o are turta, regina este mult mai productivă și face mai mult puiet. Iar dacă avem puiet, și familia de albine se dezvoltă mult mai bine și avem multe albine la culesul florii de salcâm.”

Pentru aceasta, albinele sunt stimulate și cu polen proteic.

EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Astfel, albinele vin și pot să consume. Este un polen proteic, care ajută la stimularea albinelor. Este ca o pudră foarte fină și punem niște hârtie care albinele mai apoi să poată ieși, ca să nu moară. Astfel, stimulându-le, o să creștem volumul albinei lucrătoare în timpul strângerii polenului de salcâm.”

Deși, în această perioadă, albinele deja colectează polen de la floarea de corn și alun, hrana suplimentară este ca o rezervă necesară.

 EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Aici avem floarea de corn. Este a doua floare cu care se hrănesc albinele. Este o floare care conține mult polen și aici au fost florile de alun. Alunul este prima floare, iar aici a doua. Prisaca este împrejurată cu primii copaci care ne dau polen.”

Pentru sectorul apicol, ca și în orice domeniu al agriculturii, fiecare an este diferit.

EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Anul trecut a fost o primăvară mult mai târzie. A început să fie cald la 5-10 aprilie. Albine au fost puține, dar dezvoltarea a fost foarte bogată, datorită faptului că a fost multă umiditate și multe flori și albinele s-au dezvoltat foarte bine.”

Anul acesta, albinele au ieșit bine din iarnă, de aceea, Eugen Sobol speră la o productivitate înaltă.

EUGEN SOBOL, apicultor, s. Bravicea, r. Călărași: „Anul acesta albinele au ieșit mult mai bine din iarnă față de anul trecut. Dar după cum observăm în ultima perioadă nu am avut ploi și posibil să nu fie atât de multă floră ca în anul trecut, dar asta urmează să vedem.”

Eugen Sobol are în jur 100 de familii de albine. Anul trecut, bărbatul a recoltat în jur de trei tone de miere.

Prețul unui kg de miere de salcâm este 150 de lei, iar cea de floarea-soarelui costă 80 de lei.