Cât de profitabil este să crești ridiche în sere
Natalia Doschevici, din Condrița, de ani buni, cultivă cea mai crocantă ridiche.
„Cred că de vreo zece ani avem sere în care producem, de la început ridiche, iar mai apoi, roșii. Avem două sere, una mai mare și aceasta mai mică.” spune producătoarea.
Nu este o cultură pretențioasă, iar pentru a crește are nevoie, înainte de toate, de un sol fertil.
„Pământul de pădure e secretul pentru a crește ridiche frumoasă, căci dacă e un pământ bun, nu are nevoie să o tratezi chimic. La fel, și apa este un factor important. Lucrările se fac după anotimp, dacă e frig iarna lăsăm mai în primăvară. În acest an, a fost cam frig și am semănat-o acum o lună. ”
Unicul loc unde își pot vinde marfa este Piața Centrală din Chișinău.
„Domeniul nu e nici tare profitabil, dar măcar să poți trăi. Vindem doar la piața centrală, în altă parte nu putem. Trebuie să avem deschisă firmă, dar ridichea o producem acum un sezon, în primăvară, iar mai apoi, gata, nu se face.”
Produsele autohtone nu pot ajunge așa ușor în magazine. Există o sumedenie de proceduri birocratice și cerințe, care dau mari bătăi de cap.
„Când am fost în pandemie, afacerea nu ne-a cam reușit. Am umblat așa pe la toate magazinele, dar acum putem duce la piață și merge ridichea. Pentru că să lucrăm cu magazine, trebuie să acvem multe documente.”
Scumpirile din ultima perioaadă îi afectează și pe micii producători.
„Chiar și ridichea dacă o duci la piața zi de zi trebuie să alimentezi mașina ca să o duci, dar prețul la ridiche a rămas același ca și acum cinci , șase ani în urmă.”
O legătură de ridiche proaspătă costă între 10 și 12 lei.