Ar putea fi redusă folosirea produselor de uz fitosanitar
Datorită creșterii accentuate a prețului resurselor de producție, precum și incertitudinii ridicate cu privire la accesul și prețul pe principalele piețe de desfacere, gospodăriile pomicole din Moldova, chiar și de nivel agrotehnologic ridicat, intenționează să reducă semnificativ utilizarea produselor de protecție a plantelor în acest an.
În primul rând, acest lucru se referă la insecticidele scumpe. Fermierii moldoveni speră să le înlocuiască cu măsuri preventive, cu preparate pe bază de ulei. Acest lucru este demonstrat de sondajele efectuate pe portalul EastFruit în rândul fermierilor.
Experții în domeniul protecției plantelor tratează diferit astfel de planuri ale pomicultorilor. Pe de o parte, anul trecut, din cauza perioadelor prelungite de precipitații, eficacitatea măsurilor de protecție în livezi a fost scăzută, fermierii au trebuit să crească dramatic numărul de stropiri.
Acest lucru a crescut riscurile de conținut excesiv de pesticide în fructe. Și este un mare succes pentru exportatorii moldoveni că în 2021 nu au existat cazuri de reclamații din partea cumpărătorilor europeni din cauza reziduurilor de pesticide identificate în fructele moldovenești.
Pe de altă parte, în condițiile meteorologice de anul trecut, în gospodăriile care au renunțat la protecția intensivă a culturilor împotriva bolilor și dăunătorilor, calitatea produselor, de asemenea, nu a îndeplinit cerințele „pieței de fructe proaspete”.
Primăvara anului 2022 deocamdată se deosebește semnificativ de cea anul trecut în ceea ce privește precipitațiile. Dacă vremea uscată și mai mult sau mai puțin caldă va persista și în aprilie-mai, atunci pentru prima dată în ultimii ani, în Moldova se pot forma condiții bune pentru polenizare și un fond fitosanitar normal.