În ziua de 40 de sfinți, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.
„Înainte, la această sărbătoare, coceau sfinți. Acum se spune că de această sărbătoare trebuie să bei 44 pahare, dacă ar fi un degetar poți să mai bei vreo două sau chiar trei, dar dacă sunt mai mari… asta e o tradiție.”
Vinul ar simboliza sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei.
„Nu sărbătorim, dăm ce avem de dat dimineața de pomană, iar după, la lucru, toată ziua. Dacă vom bea 40 de pahare, ne vom legăna.”
„Este adevărat că azi trebuie să consumi 40 pahare de vin?
Dar e obligatoriu? Care poate, lasă să bea și mai mult, dar fiecare după sănătate.”
Cine nu poate, măcar să guste vin, spune tradiția, ori să fie stropiți cu vin, acesta reprezentând puterea de muncă de peste an.
„Nu suntem noi chiar credincioși, fiecare în lăcașul sfânt mai aprinde câte o lumânare. De vin pot să spun că fiecare cu gustul lui.”
„Este o sărbătoare mare pentru creștini. Noi, în această zi, ne odihnim. Despre cele 40 de păhare care trebuie băute în această zi se spune din bătrâni, dar 44 nici nu le dovedești!”
În această zi, în unele regiuni țăranii scot plugul în câmp. Acest obicei reprezintă, simbolic, începutul anului agricol.