Rușii au furat cinci nave de marfă cu grâu din Ucraina

Se spune că Rusia a furat cinci nave de marfă care transportau cereale ucrainene din portul Berdiansk. Porturile de la Marea Neagră sunt un esențial al războiului datorită importanței lor strategice, în special orașul-port Mariupol. Drept urmare, exporturile de cereale din Ucraina au fost întrerupte, scrie agrimanet.ro.

Furtul celor cinci nave este raportat, printre altele, de agenția de știri ucraineană Ukrinform. Ea se bazează pe informațiile lui Alexander Starukh, șeful administrației militare din regiunea Zaporizhia.

Au fost furate zeci de mii de tone de cereale. Locuitorii din Berdiansk au spus că remorcherele rusești au manevrat navele de marfă din port. Aceste informații nu pot fi verificate.

Pe rețelele de socializare circulă în prezent numeroase videoclipuri care arată cum vehiculele militare rusești sunt descărcate de pe nave în portul Berdiansk. Berdyansk este la doar 80 km de Mariupol.

Cele mai importante terminale de export sunt în Chornomorsk, Pivdennyi, Mykolaiv și Odesa.

Până înainte de invazia rusă, Ucraina exporta aproape 200.000 de tone de porumb, grâu și orz pe zi.

„Nimic nu se exportă în prezent din porturile Ucrainei, nimic nu părăsește țara”, a declarat Jörg-Simon Immerz, șeful comerțului cu cereale de la BayWa AG.

Navigarea în Marea Neagră este amenințată de mine

Cerealele sunt exportate din Rusia, deși cu restricții semnificative. Analiștii de piață elvețieni AgFlow estimează că aproximativ 73 de nave care transportau mărfuri agricole au părăsit Rusia în primele două săptămâni ale lunii martie, față de 220 în aceeași perioadă a anului trecut. Rușii ar avea blocate până la 300 de nave de marfă în Marea Neagră. Se spune că rutele maritime vestice ar fi fost minate de marina rusă. Rusia susține că minele au fost puse de partea ucraineană.

Organizația Maritimă Internațională a Națiunilor Unite (IMO) solicită așa-numitele coridoare albastre, astfel încât navele să poată părăsi Marea Neagră fără să fie atacate sau să intre într-o mină.