Comerțul mondial al cerealelor, perturbat din cauza războiului

Piața globală a cerealelor este din ce în ce mai caracterizată de lipsuri majore. Importatorii nu găsesc suficiente cereale, scrie agrimanet.ro.

Speranțele pentru un acord de pace în Ucraina au împins prețurile grâului în jos săptămâna trecută. Între timp, noua săptămână începe din nou cu prețuri în creștere. Piața mondială rămâne foarte tensionată. Teama de o criză globală a aprovizionării este mare.

Prețurile grâului au scăzut pentru prima dată săptămâna trecută, după creșterea istorică de la izbucnirea războiului din Ucraina. Factori de influențăi au fost discuțiile dintre politicienii ruși și ucraineni și perspectiva unei reluări a exporturilor din Marea Neagră. Ucraina a încercat recent să organizeze exporturile de cereale către Europa pe calea ferată.

Există încă speranța că semănatul de primăvară în Ucraina va începe în curând și că perspectivele pentru recoltă se vor îmbunătăți. Totuși, firma de consultanță agricolă ucraineană APK-Inform a estimat săptămâna trecută că suprafața cultivată ar putea scădea cu 39 la sută, până la 4,7 milioane de hectare.

Activitățile portuare au fost reluat parțial și în Rusia, raportează analiștii, deși transportul în Marea Azov este încă îngreunat. Agenția de presă Bloomberg a raportat săptămâna trecută: „ AgFlow, o companie cu sediul la Geneva, estimează că aproximativ 73 de nave care transportau produse agricole de bază, precum grâul au părăsit Rusia în primele două săptămâni ale lunii martie”.

Creșterea istorică a prețurilor cerealelor și fluctuațiile puternice ale prețurilor au dus recent la o scădere a cererii pe piața internă europeană. Potrivit majorității analiștilor, situația internațională rămâne însă extrem de tensionată. Securitatea alimentară a multor țări din Africa și Orientul Mijlociu este grav amenințată, iar mai multe țări au impus deja restricții la export pentru a-și stabiliza cât mai mult piața internă.

Nu sunt suficiente cereale pentru țările sărace – prețurile adesea sunt mult prea mari

Creșterile masive ale prețurilor cerealelor, alimentelor și energiei declanșate de invazia Ucrainei de către Rusia vor împinge peste 40 de milioane de oameni în sărăcia extremă, a declarat vineri Centrul pentru Dezvoltare Globală (CGDEV). Totodată, organizația a avertizat cu privire la restricții la export și la sancțiuni împotriva producției alimentare rusești, relatează agenția de presă Reuters.

Grupul din Washington a spus că, de când a început conflictul, prețurile alimentelor și cerealelor au crescut deja peste nivelurile observate la vârfurile prețurilor din 2007 și 2010. „Creșterile de preț observate până acum sunt deja de o amploare similară cu cele din 2010, iar analiza noastră sugerează că cel puțin 40 de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie extremă ca urmare a creșterii prețurilor în 2022”, au scris analiștii CGDEV.

Importatori mari de grâul din Ucraina și Rusia sunt Egipt, Indonezia, Bangladesh, Pakistan, Azerbaidjan și Turcia.

Consiliul Internațional pentru Cereale reduce semnificativ prognoza de export pentru Ucraina

Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) și-a redus în mod semnificativ previziunile privind exporturile de cereale ale Ucrainei în actualul sezon 2021/22.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reduse la 47,8 milioane de tone, o scădere bruscă față de prognoza de luna trecută de 62,8 milioane de tone. CIG a constatat că previziunile sunt supuse unor incertitudini considerabile.

„Amenințările imediate se concentrează în principal pe perturbarea fluxurilor de export. Accesul la porturile de la Marea Neagră din Ucraina este în prezent suspendată”, a declarat IGC într-un raport lunar. „Deși se fac eforturi pentru a crește exporturile prin rute feroviare prin granițele de vest ale țării, volumele totale sunt limitate”, se arată în comunicat.

Perspectivele de export de porumb ale Ucrainei au fost reduse la 21,0 milioane de tone de la 31,9 milioane, în timp ce exporturile de grâu au fost revizuite la 20,8 milioane de la 24,5 milioane.

IGC și-a revizuit, de asemenea, previziunile privind exporturile rusești de cereale de la 37,7 milioane la 37,1 milioane de tone. În timp ce livrările (din Rusia) s-au reluat recent, volumele tranzacționate pot fi îngreunate semnificativ de restricții de finanțare și cerințe suplimentare de asigurare maritimă”, a spus IGC.