Ucraina vrea să reia exportul de cereale prin Republica Moldova

Guvernul ucrainean elaborează în prezent un plan privind reluarea exportului de cereale în alte ţări, cu scopul de a preveni o eventuală criză alimentară la nivel mondial, a declarat ministrul pentru politica agrară şi alimentaţie, Roman Leşcenko. Până acum exporturile de cereale din Ucraina se realizau în proporţie de 80% prin porturile țării de la Marea Neagră, în prezent complet blocate de ruși, informează digi24.ro.

La ora actuală, porturile din Ucraina sunt blocate de forţele ruse, iar guvernul ucrainean caută noi modalităţi pentru a relua exportul de cereale, informează publicaţia ucraineană Delo. Din acest motiv, guvernul de la Kiev dezvoltă un plan care prevede reluarea exportului de cereale pe calea ferată prin graniţa de vest a ţării.

„Examinăm cu statele vecine din partea de vest a ţării ‘reducerea la zero’ a cotelor, restricţiilor în vederea livrării de cereale prin Republica Moldova şi România”, a explicat Leşcenko, indicând că din România cerealele vor fi livrate prin porturile acesteia la Marea Neagră, având în vedere că ele nu se află în zona controlată de ruşi. Prin deblocarea a cel puţin unui port, Ucraina va putea creşte ponderea exporturilor sale de cereale, a adăugat el.

„Avem nevoie să deschidem cel puţin un port şi vom putea exporta până la 5 milioane de tone pe lună. Evident, vor exista pierderi, dar nu critice”, a menţionat oficialul ucrainean, potrivit căruia criză alimentară globală ar putea duce la o criză economică în lumea întreagă. De aceea, încheierea războiului în Ucraina reprezintă o problemă de importanţă mondială, nu doar regională, adăugat oficialul ucrainean.

Țările din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Est, cele mai afectate de blocarea exporturilor

În urma blocării exporturilor de cereale din Ucraina, cel mai mult au de suferit ţările din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Est, notează Delo. Timp de 10 ani, Ucraina nu a restricţionat exporturile şi a fost un furnizor stabil de produse alimentare pentru aceste ţări.

Şeful adjunct al preşedinţiei de la Kiev, Rostislav Şurma, a declarat că obiectivul Ucrainei în acest an este să strângă cel puţin 70% din recolta de anul trecut, conform Delo.

Pe de altă parte, cinci nave încărcate cu grâu au „dispărut” zilele trecute din portul Berdiansk, oraş ucrainean la Marea Azov, conform publicaţiei Ukrainska Pravda, citată de dpa.

Ultima oară acestea au fost văzute când erau mutate de remorchere ruseşti şi duse într-un loc necunoscut. Această informaţie nu a putut fi verificată din surse independente, notează dpa, preluată de Agerpres.

Şeful administraţiei regionale Zaporojie, Olexandr Staruh, a confirmat dispariţia navelor ucrainene cu grâu. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau câteva zeci de tone de cereale, spune el.

Berdiansk a căzut în mâinile forţelor ruse după aproape două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta fiind situat în apropiere de oraşul-port Mariupol, aflat sub asediu de mai mult timp.