Moldova are șanse să crească exportul de caise în UE
În 2022, pentru exportatorii moldoveni ar putea apărea noi stimulente atât pozitive, cât şi negative pentru a crește oferta de caise pe piața europeană. De această părere sunt Experții din cadrul Federației Agricultorilor
Ca un stimulent pozitiv, îl constituie faptul că tot mai multe livezi tinere de cais plantate cu soiuri populare în țările UE (Kioto, Faralia, Wonder Cot, Magic Cot, Big Red etc.) intră în perioada de rodire deplină în ţară.
În plus, la exportul de caise moldovenești în țările UE se aplică condiţii preferințale: livrările acestora sunt supuse unei taxe speciale fixe, dar nu se percepe taxa adăugătoare de 20%. Acest lucru creează anumite avantaje competitive pentru caisele moldovenești pe piața europeană comparativ cu produsele similare din alte țări, în special din Asia Centrală.
Totodată, având în vedere probabilitatea ridicată a creșterii în continuare a prețurilor la alimente din cauza războiului din Ucraina, experții din cadrul organizațiilor agricole speră că UE va fi de acord să ofere Moldovei scutiri suplimentare de taxe vamale pentru exportul de fructe sâmburoase, în special caise și, eventual, piersici (soiuri de piersici plate).
Un stimulent negativ pentru creşterea ofertei de caise moldovenești îl constituie faptul că până în iulie, luna în care scade cea mai mare pondere a vânzărilor acestor fructe, comercianții locali vor fi nevoiţi să găsească o piaţă alternativă de desfacere celor din Rusia şi Ucraina. În ultimii doi sau trei ani, aceste două țări au absorbit mai mult de jumătate din toate exporturile de caise din Moldova.
În 2021, producătorii și comercianții agricoli din Republica Moldova au exportat aproximativ 5,5 mii tone de caise, în sumă totală de peste 3 milioane de dolari, cea mai mare cantitate fiind exportată în Ucraina, Rusia, Belarus, România, Germania, Ungaria. În total, caisele din Moldova au fost furnizate în 16 țări.
Prețul mediu de facturare pentru caisele exportate în Uniunea Europeană a constituit peste 1,2 dolari per kilogram, în CSI și țările foste-socialiste – 0,4 dolari.