De luni, 7 martie, suntem în Postul Mare și trebuie să ne abținem de la unele alimente, dar și de la unele obiceiuri. Nu doar preoții, dar și oamenii de știință consideră că postul alimentar este benefic pentru organism.
În astfel de perioade, suntem predispuși la răceli și viroze. Apar asteniile, avem senzația de oboseală și devenim mai irascibili, prin urmare, avem nevoie de vitamine și minerale care să ne ajute să contracarăm efectele neplăcute ale schimbărilor de vreme.
De obicei, în perioada postului, ne orientăm, în mod special, către cartofi, fasole și varză, uitând că există multe alte alimente care asigură aportul necesar de proteine vegetale. Dar un post sănătos înseamnă că putem consuma cu încredere multe tipuri de salate, soia și derivate din soia, ciuperci, măsline, avocado, sfeclă roșie, mazăre, linte, năut.
Să nu uităm că există și foarte multe tipuri de semințe și nuci, ideale pentru gustările dintre mese sau pentru îmbogățit salatele. Fibrele sunt, la rândul lor, importante în dieta de post, întrucât promovează buna funcționare a tranzitului intestinal și mențin valorile normale ale colesterolului.
Supele, de asemenea, contribuie la o hidratare corespunzătoare, iar sucurile din fructe, legume și frunze verzi sunt excelente în perioada de post, deoarece oferă un aport consistent de vitamine și, în același timp, hidratează.
Un post ținut corect nu presupune să ne înfometăm, poftind la tot felul de bunătăți și acumulând frustrări, deoarece trebuie să ne abținem de la ele. La ora actuală, există numeroase dulciuri de post. De asemenea, fructele sunt mereu o alternativă excelentă de desert.
Postul nu se ține pentru slăbire, deși are și rol detoxifiant. Consumul de alimente sănătoase de proveniență vegetală ajută și la pierderea în greutate, însă nu trebuie să considerăm postul drept o cură de slăbire, ci un ritual de limpezire a trupului și minții.