Cu ajutorul unei drone agricole poți pulveriza într-o zi 160 de hectare

Utilizarea dronelor în agricultură, precum și în administrarea terenurilor agricole, a crescut rapid în ultimii ani în Republica Moldova. Asta afirmă specialiștii din acest domeniu, Alex Florea și Alexandru Casap. Aceste aparate de zbor au devenit un instrument revoluționar pentru obținerea datelor de precizie despre dezvoltarea culturilor și pentru stimularea randamentelor și maximizarea producției în întreaga lume.

În prezent, cu ajutorul dronelor agricole este posibilă cartografierea terenurilor agricole, analizarea multispectrală a culturilor de câmp, dar și pulverizarea eficientă  a plantelor.

ALEX FLOREA, director, companie prestatoare de servicii în agricultură:

Să spunem că ai 200 de hectare și nu ai posibilitatea să vezi ce se întâmplă în mijlocul câmpului. Aici în ajutor vine drona, cu care în jumătate de oră putem prelucra 40-50 de hectare și putem indica focarul de boli. Chiar dacă în margine este totul bine, nu știi ce este în mijlocul terenului.”

Drona cu o cameră multispectrală poate furniza rapid date cu privire la starea culturilor agricole, faza de creștere, identificarea bolilor și dăunătorilor, dar impactul tratamentelor chimice sau biologice.

ALEX FLOREA, director, companie prestatoare de servicii în agricultură:

Drona noastră e destul de efectivă și eficientă. Putem, în jumătate de oră, să facem o analiză la 40 de hectare. Mai apoi, avem nevoie de vreo oră ca să procesăm imaginile. Și mai apoi, specialistul nostru să analizeze imaginile și să dea recomandări.”

Apelând la astfel de servicii, agricultorii economisesc nu doar timp, ci și resurse financiare.

ALEX FLOREA, director, companie prestatoare de servicii în agricultură:

„Economisești combustibil, nu trebuie să mergi pe jos. Serviciile agronomului ar putea fi mai ieftine, pentru că agronomul stă în oficiu și datele sunt duse pe masă și mai apoi pune semnătura pe produsul fitosanitar sau alte produse organice care s-a decis.”

Pentru a colecta datele despre starea culturii, drona trebuie survolată la o înălțime de 150 de metri de la sol.

După care, în câteva minute de zbor, datele sunt colectate și apoi analizate, chiar de pe tabletă.

ALEX FLOREA, director, companie prestatoare de servicii în agricultură

Putem spune că este un mic focar aici. Partea unde e albastru înțelegem că planta nu a ieșit bine. Avem locuri goale pe teren. Cu acest tip de cameră este ușor de văzut toate aceste momente.”

După ce am obținut informațiile despre cultura de rapiță, urmează aplicarea produselor fitosanitare. Însă cu ajutorul unei alte drone, și anume, cea care pulverizează. Cu ajutorul ei se poate stropi, zilnic, până la 160 hectare.

ALEXANDRU CASAP, director, companie distribuitoare de drone

 „De obicei, echipele dispun de două drone și au o capacitate pe zi de până la 320 de hectare. Oricum suprafața acoperită depinde de relief și condițiile meteo, dacă este un pic de vânt, randamentul mai scade un pic. Dar oricum este mare.”

„Îi dăm misiunea de zbor și toți parametrii care sunt necesari și executăm zborul de pulverizare.”

Această dronă aplică produsele fitosanitare la o altitudine de trei metri. Are o capacitate de pulverizare de opt metri, iar marja de eroare este de aproximativ doi cm.

În doar câteva minute, cultura de rapiță a fost tratată.

ALEXANDRU CASAP, director, companie distribuitoare de drone

Am reușit să-l pulverizăm în două zboruri  cu drona. A durat aproximativ 30 de minute. Suprafața de pulverizare a fost de opt metri. Drona își alege distanța în așa mod încât să nu rămână porțiuni nepulverizate.”

Metodele tradiționale de aplicare a fertilizanților presupun aplicarea acestora cu ajutorul unui utilaj tractat de tractor. Astfel, ploile abundente dau mari bătăi agricultorilor. Dronele însă, îi scapă pe fermieri de griji în plus.

ALEXANDRU CASAP, director, companie distribuitoare de drone

Economisirea produselor fitosanitare care reprezintă aproximativ 10-30 %  din necesar. Economisirea de apă până la 95 %. Evităm compactarea solului de la roțile tehnice mecanice.”

Drona este o alternativă la metodele tradiționale de aplicarea a pesticidelor, erbicidelor și  îngrășămintelor, iar viteza este de 40 de ori mai mare, decât pulverizarea manuală.

ALEXANDRU CASAP, director, companie distribuitoare de drone

Este de două ori mai ieftin să apelezi la serviciile de dronă, în comparație cu tractorul. Pentru agricultorii care dețin deja echipamentele necesare pentru a stropi, este o diferență de preț cu 30-40 % mai ieftin, dacă apelează la serviciile de drone. ”

Prețul unei drone cu o cameră multispectrală este de 6000 euro, iar pentru cea pulverizatoare este de 19 000 de euro. Însă apelând la astfel de servicii clientul economisește semnificativ. Acesta trebuie să achite pentru cartografierea a terenurilor agricole și analiza multispectrală a culturilor 75 lei per hectar. Iar pentru pulverizarea culturilor agricole cu produse fitosanitare 200 lei pentru un hectar.