Nu există motive de îngrijorare din cauza temperaturilor negative

Valul de frig neașteptat a pus în gardă producătorii agricoli, care urmăresc îngrijorați temperaturile din acest weekend. Deși în timpul zilei, temperaturile sunt pozitive, noaptea mercurul scade în termometru destul de mult, iar meteorologii prognozează minime de până la -10 grade în următoarele zile. Astfel temperaturile negative provoacă stres culturilor agricole, pomilor și viței de vie. Totuși experții susțin că impactul nu va fi devastator, dacă temperaturile negative nu vor depăși limita de -12 grade Celsius, informează agroexpert.md.

„Deocamdată nu există motive să ne îngrijorăm, pentru că de fapt nu s-a încălzit brusc, este adevărat că avem temperaturi negative noaptea, care se vor menține pe parcursul a două săptămâni, dar din motiv că solul a fost rece, nu a pornit vegetația. Este o perioadă destul de favorabilă pentru vița de vie, adică reținerea încălzirii este în beneficiul viticultorilor, dar cred că și pentru pomicultori. Fluctuațiile de temperatură sunt mai grave dacă începe vegetația. Dar acum chiar nu există un risc major, comparativ cu alți ani când în luna martie, caișii înfloreau și ulterior înghețau, polenizarea nu se efectua, urmând consecințe nefaste pentru recoltă” a menționat Gheorghe Gaberi,președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.

Și Ananie Peșteanu, doctor conferenţiar universitar, de la Facultatea Horticultură a Universităţii Agrară din Moldova, susține că nu există motive de îngrijorare atâta timp cât temperaturile negative nu vor depăși limita de – 12 grade Celsius.

”Nu sunt anunțate temperaturi mai scăzute de – 12 grade Celsius, prin urmare nu trebuie să existe griji. Și chiar dacă la piersici de obicei, coroana fiind cu multe flori, dintre care 20-30 % îngheață, recolta oricum este una în limitele normalității. Dar cum există probleme cu exporturile, poate chiar să fie în folosul plantațiilor, să fie roada mai redusă în acest an.Poate să fie mai periculos pentru zona de sud a țării, unde fenofaza era mai înaintată un pic, dar oricum temperaturile înregistrate au fost de -6 și -7, din câte știu. Prin urmare, procesul de înflorire va fi întârziat, așa că înghețurile care survin de regulă în luna aprilie nu vor fi atât de stresante pentru pomi. Totodată și pentru culturile cerealiere nu cred că există vreun risc acum, un anumit stres pentru plante va fi, dar agricultorii care au aplicat îngrășăminte nu au de ce să-și facă griji, va rezista. Mă gândesc că nici la nordul țării, unde de obicei este mai frig, temperaturile nu vor influența dezvoltarea pomilor, numai poate la soiul de cireși ”Cordia”, care este mai sensibil la temperaturile scăzute și pierde un anumit procent de muguri, dar nu cred că vor fi mari pierderile” a subliniat expertul Ananie Peșteanu.