Pe ce piețe se vor comercializa în 2022 pomuşoarele autohtone?
În acest an, producătorii de pomuşoare vor trebui să-şi facă anumite planuri de producție și de comercializare, ținând cont de faptul că cel puțin în prima jumătate a anului curent, principala piaţă de desfacere a producătorilor moldoveni – Federația Rusă – va fi închisă furnizorilor locali, asta declarat expertul în afacerile cu pomuşoare, Dmitri Dodica.
Mai mult, acesta a adăugat că chiar dacă problema livrării mărfurilor va fi cumva soluționată, ambele părți vor trebui să caute, poate de mai multe ori, careva opțiuni de plată. Pierderile pieței ruse vor fi deosebit de dureroase pentru exportatorii de căpșuni de câmp, deoarece acestea constituie practic întregul volum al importurilor și se realizează într-o perioadă foarte scurtă – sfârșitul lunii iunie și prima jumătate a lunii iulie, respectiv cel mult de la trei până la patru săptămâni.
Procesarea căpșunilor, potrivit conducătorilor întreprinderilor producătoare de conserve, va fi și mai dificilă în 2022 comparativ cu anul trecut. Pe lângă problema calității se adaugă și dificultatea de a furniza ambalaje din sticlă și plastic. Totodată, congelarea căpșunilor în ţară este extrem de slab dezvoltată.
Problema exportului de zmeură, potrivit expertului, nu pare atât de gravă. Anul acesta, din cauza reducerii preconizate a exportului de zmeură ucraineană către Polonia, probabil pe piața acestei țări și, eventual, în România şi Serbia, cererea pentru zmeura (pentru congelare) din Moldova va crește.
De asemenea, este posibil ca cererea de mure moldovenești să crească pe piața poloneză, iar pe piața românească – pentru coacăze.
Potrivit estimărilor experților, în ultimii ani, producția brută de pomuşoare în Moldova a fluctuat între 9-11 mii tone, inclusiv în jur de șapte-opt mii tone de căpșuni, zmeură – 1,5-2 mii de tone.
În ultimii trei ani, Moldova a exportat circa două-treie mii de tone de căpșuni, 1-1,5 mii de tone de zmeură şi câteva sute de tone de mure și coacăze. Exporturile de căpșuni au fost aproape 100% orientate către piața din Federaţia Rusă, excepţie făcând câteva zeci de tone de pomuşoare care au fost exportate pe piața din România.