Ce facem, totuși, cu miile de tone de mere din depozite?
Războiul din Ucraina a lovit și în economia Republicii Moldova, dar mai cu seamă asupra exportatorilor de fructe. Piața principală pentru merele moldovenești era Federația Rusă, iar acum producătorii agricoli au rămas cu merele în frigidere și nu au unde să le exporte. Totodată, o parte din ei nu-și pot obține banii pentru fructele comercializate în ultimele luni pe piața rusă, din cauza sancțiunilor impuse anumitor bănci din această țară.
„Asociația „Moldova Fruct” mereu caută piețe alternative, pentru că în strategia noastră este diversificarea piețelor pentru fructele moldovenești. În ultima perioadă, aceste căutări s-au intensificat, eforturile sunt mai consistente. Suntem într-un proces de a identifica noi rute, noi soluții de transport, avem chiar și un program de susținere a exportatorului, să facem livrări de probă să abordăm noi rute și parteneri. Dacă vorbim despre mere, ne orientăm pe destinațiile în țările unde nu se produc aceste mere, cum ar fi Africa de Nord, țările din orientul mijlociu, țările care sunt ceva mai îndepărtate, cum ar fi Bangladesh, India, Malaysia, Singapore.”
Iurie Fală, directorul executiv, Asociația „Moldova Fruct”
Exportatorii locali spun că piața din Europa nu are loc pentru merele moldovenești.
„Piața principală de export a fost cea a Federației Ruse, însă mai nou am lansat exportul către țările arabe și tot Oceanul Indian. Piața Europeană este suprasaturată de merele poloneze, care deja la momentul dat se găsesc pe rafturile României. Autoritățile ar trebui să compenseze diferența de preț pentru merele ce vor fi livrate la prelucrare.”
Victor Cazacu, producător-exportator
Totodată, la export, producătorii întâmpină anumite probleme, care ar putea fi rezolvate de autoritățile de la noi.
„Aceeași problemă cu care s-a confruntat colegul meu am avut-o și eu cu Ministerul Economiei, deoarece s-au schimbat punctele de trecere în Federația Rusă. Din câte am înțeles, ANSA nu s-a implicat deloc, a trebuit să implicăm partea rusă. Partea moldovenească nu se implică absolut de loc. Mediul de afaceri primea mai repede informația ca ministerul, ei nu primesc telefoane parcă, zero feedback.”
Adrian Căldare, producător-exportator
„Noi, la minister nu primim așa informație. ANSA trebuia să facă legătură cu „Rosselhoznadzor”, pentru a delega punctele de trecere. Punctul de trece agreat de Federația Rusă este Breansk. Acum însă, nu mai este acesta.”
Anatolie Fală, Secretar General de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
Membrii consiliului afirmă că, în acest moment, este necesar să fie examinate nu doar problemele curente, dar și planurile pentru următorul sezon de producere și comercializare a fructelor, precum și identificarea unor noi piețe pentru merele moldovenești.