Ce facem cu miile de tone de mere din depozite?
Din cauza războiului din Ucraina, s-a blocat complet exportul de mere din Moldova către Federația Rusă, Belarus, Kazahstan – pieţe pe care se realizează cel puțin 97-98% din totalul exporturilor. Agricultorii și comercianții locali nu au renunțat încă la ideea reluării exporturilor în aceste ţări, dar la momentul de față acest lucru încă pare ireal. Unii exportatori încearcă să-și direcţioneze livrările înspre România și țările din Orientul Mijlociu. Drept consecință, prețurile angro la mere s-au schimbat substanţial pe piața internă.
Judecând după monitorizarea prețurilor EastFruit, săptămâna trecută, în Moldova prețurile la mere au scăzut cu 1-1,5 lei la kilogram. Principala problemă este că nu există șanse de a crește rapid volumul exporturilor de mere la nivelul obișnuit în perioada de primăvară. Situaţia devine critică, totuşi, cum este posibil de comercializat circa 100-120 de mii de tone de mere rămase în prezent în depozitele din ţară.
Singura opțiune viabilă în acest moment este piața internă. Potrivit estimărilor experților, în perioada de primăvară, în anii obişnuiţi, piaţa internă consumă aproximativ 5-10 mii de tone de mere pe lună. Merele sunt în prezent cele mai ieftine fructe din țară, dar este greu de estimat cât de mult sunt solicitate într-un context atât de tensionat.
Ca asistență externă în procesul de primire a refugiaților, Moldovei i s-a promis o sumă de 15 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Unii politicieni din opoziție, familiarizaţi cu sectorul agrar, au venit cu propunerea de a cheltui o parte din fondurile donatorilor pentru mere moldovenești și furnizarea de fructe către centrele de cazare pentru refugiați.